Een koude temperatuur zorgt er voor dat je eieren langer vers blijven. Daarom kun je dus beter je eitjes in de koelkast bewaren. De gekoelde temperatuur remt de groei van bacteriën, waardoor je eieren dus langer houdbaar zijn. Bewaar ze het liefst op 4 graden Celsius.
Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Voordat eierdozen waren uitgevonden, werden eieren in mandjes vervoerd. Bij de kruidenier stond een glazen houder op de toonbank, met stro onderin, waarin de eieren werden bewaard. Vanwege het geluiddempend effect worden eierdozen soms hergebruikt om de wanden en plafonds van oefenruimtes van muzikanten te bekleden.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum.Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Behalve dus tijdens een hittegolf, gewoon voor de zekerheid. Zet je de eieren toch in de koelkast, dan bewaar je ze beter in hun kartonnen doosje: zo koelen ze trager af en lopen ze minder kans op beschadiging (en dus contaminatie).
De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Daarnaast hebben we producten die ei bevatten, zoals mayonaise, koekjes en broodsalades. Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland.
Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Geadviseerde aantal eieren per week
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Bewaar Eieren in de Originele Verpakking: De kartonnen doos beschermt de eieren en absorbeert geuren. Gebruik het Eierrekje in de Koelkast: Dit houdt de eieren op een constante temperatuur en voorkomt breuk.
Als je een recept hebt gemaakt waarvoor je alleen eiwitten of dooiers hebt gebruikt, kun je het andere deel van het ei invriezen, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Je kunt hele eieren natuurlijk ook gescheiden invriezen, maar dan is het waarschijnlijk makkelijker om ze geklutst in te vriezen.
De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen. Vaak zullen de eieren nog langer houdbaar zijn. Dit kun je testen door de eieren in een bak water te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen, dan is het nog vers.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.