Beiden lijken veel op elkaar.Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger. Daarbij komen de twee kazen weliswaar uit Frankrijk, maar uit twee verschillende regio's.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Een populaire variant op de klassieke brie soorten. Door het pasteuriseren van de melk en het toevoegen van een vleugje room heeft deze kaas een zacht, vriendelijk karakter.
Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
De "Camembert de Normandie" is de beste camembert die naar ons land komt, vol en boers van geur en smaak met een roomzacht zuivel.
Vaak is de hoofdreden van een stinkende koelkast dat de temperatuur te laag is. Dat is vrij spel voor stinkende kazen en fruit om hun geur lekker te verspreiden. Sterker nog: er zijn zelfs onderzoeken geweest waarbij is gebleken dat ander voedsel de smaak en geur in zich opnemen.
De ergste stinkkaas ter wereld
De allerallergrootste uitdaging voor je neus is zonder twijfel Vieux Boulogne. Volgens een studie van de Engelse universiteit van Cranfield in 2004, is dit de ergste stinkkaas ter wereld. De kaas uit Pas de Calais is na 7 tot 9 weken rijpen prima in te zetten als chemisch wapen.
Camembert versus Brie
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
De verse brie van Jumbo is volgens het panel het schoolvoorbeeld van een mooie, klassieke roombrie. "De aardse champignontonen van de schimmelkorst combineren goed met de frisse, fruitige kaas binnenin'', vindt Verwaal. Ook zijn de kenners enthousiast over de twee exclusievere buitenbeentjes.
Camembert is heel lekker en smaakt op elk moment van de dag. Hij wordt gemaakt van koemelk en heeft een vrij neutrale smaak, al ligt dat voor een groot deel aan de kwaliteit van de kaas. Camembert is wel beroemd maar niet zo oud.
Camembert is een franse wittekorstkaas op basis van koemelk, die van oorsprong uit normandie komt.
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.
Dit zachte Franse kaasje van koemelk staat bekend om zijn romige structuur en milde smaak, en is favoriet op een toastje, bij een glas frisse witte wijn. Brie is een zogeheten witschimmelkaas, bedekt met een laagje donzige witte penseelschimmel die de kaas zijn unieke smaak en geur geeft.
Monica Auslander, voeding consultant van RSP Nutrition, geeft aan dat brie eten alsnog verstandig is. Het zit namelijk vol met vitamine B6 en B12 wat zorgt voor een energie boost in je lichaam. Het fijne ook aan brie is dat het redelijk machtig is, dus je hoeft je niet druk te maken dat je er te veel van gaat eten.
Het is aan jou of je de kaas met of zonder korst eet, dus proef het maar om te zien wat je het fijnst vindt. Probeer een sneetje waar de korst aan zit en een sneetje zonder korst. Als je de korst niet lekker vindt, snijd deze er dan simpelweg af en eet alleen de binnenkant van de kaas.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Brie bestaat oorspronkelijk in twee soorten: Brie de Meaux en Brie de Melun. Dit zijn de enige twee soorten die een AOC-keurmerk hebben (appelation dórigine controlee). Dit betekent dat de brie moet voldoen aan regels met betrekking tot o.a. de soort melk, de manier van produceren en de rijpingsduur van de kaas.
Camembert, ook wel bekend als witte schimmelkaas wordt van koemelk gemaakt. Waar Camembert vroeger vaak nog van rauwe (en dus ongepasteuriseerde) koemelk werd gemaakt, is dit tegenwoordig bijna niet meer het geval.
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten.
Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk.
Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd.
Houdbaarheidsdatum. Als het gaat om een ongeopende verpakking, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Schimmelkazen als brie zijn erg gevoelig voor groei van bacteriën die je ziek kunnen maken. Als je niet zeker weet of de brie nog goed is, kijk en ruik dan goed aan de kaas.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Camembert en brie zijn twee van de – in Nederland – bekendste witschimmelkazen. Hun zachte, ietwat bloemige korst herken je uit duizenden en de smaak is vol, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.