De Europese luchtvaartautoriteit (EASA) adviseert passagiers en bemanning om een mondkapje te dragen op de luchthaven en in het vliegtuig. Ook als dit niet verplicht is. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen van type IIR of een FFP2-masker.
Besmetting en verspreiding voorkomen
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Breng uw eigen mondkapje mee. Aan boord van alle vluchten van Condor uitsluitend medische maskers worden gedragen, zoals chirurgische maskers en FFP2/KN95/N95-maskers zonder uitademventiel. Het gebruik van een stofmasker, gezichtsscherm, sjaal of halsdoek als mondneusmasker is niet toegestaan.
Wat betekent dat voor het vliegen naar en vanuit Spanje? Dat betekent dat het mondkapje in het vliegtuig naar en vanuit Spanje nog steeds verplicht is. Dat geldt alleen in het vliegtuig en niet meer daarbuiten, dus bij het boarden en in de luchthavens.
KLM, Transavia, TUI en Corendon gaan passagiers na 23 maart niet langer verplichten een mondkapje te dragen aan boord van hun vliegtuigen.
U krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes te dragen. U kunt beter medische mondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Er zijn verschillende typen medische mondkapjes. Medische mondkapjes type II of type IIR hebben de voorkeur.
In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) nergens verplicht. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Altijd geldt: houd rekening met elkaar en respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje willen blijven dragen.
De CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl maakt automatisch uw coronabewijs, in de vorm van een QR-code. Deze QR-code laat u scannen als u op reis gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld voordat u het vliegtuig ingaat. Of als u met de auto de grens overgaat.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
Je mag per persoon 1 stuk handbagage gratis meenemen. Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen, dus ook laptops, handtassen, etc. Opblaasbare voorwerpen, inclusief opblaasbare ballen met sportieve doeleinden zoals voetballen zijn niet toegestaan aan boord.
De FFP-mondneusmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers beschermen de gebruiker tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze mondneusmaskers moeten volledig op het gezicht aansluiten.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius, de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen. Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels.
"Vliegen is absoluut niet gevaarlijk. Er gebeuren weinig ongelukken. Bij wijze van spreken ben je in het vliegtuig zelf veiliger dan op de weg er naartoe." Veel mensen met vliegangst vinden het volgens de angstcoach een eng idee dat zij door de lucht vliegen en daar de controle kwijt zijn.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Corona en vliegen: gezondheidsverklaring reizigers (Nederlands) Passagiers die na 20 april 2022 0.01 uur op een Nederlandse luchthaven landen, hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig.
Hierbij krijgen medische mondkapjes (type II) de voorkeur. Andere medische mondkapjes, zoals de FFP 2 en 3, worden afgeraden voor mensen met een longaandoening, omdat het langdurig dragen van een FFP2-masker kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en soms kortademigheid en benauwdheid.
FFP2 masker kopen doet u bij de Boer Dental. FFp2 mondkapjes beschermen u tegen besmettelijke ziektes. De medische mondkapjes FFP2 worden veelal gebruik in medische wereld en bieden een betere bescherming dan bijvoorbeeld een type II chirurgisch mondkapje.
"Als je een masker draagt, adem je daarin. Druppeltjes uit de luchtwegen landen dan op de binnenkant. De bacteriën in die druppeltjes groeien en zorgen vervolgens voor die onaangename geur."