De verschillende korrelgroottes vallen op die manier te combineren met bepaalde werkzaamheden: Korrel tussen de 40 en 80: geschikt voor het verwijderen van verf. Korrel tussen de 80 en 120: geschikt voor het opschuren van hout. Korrel tussen de 120 en 180: geschikt voor het opschuren van een bestaande verflaag.
Over het algemeen geldt hoe stijver de drager, hoe sterker de gehele schuurband. Met een stijve band, kan er meer druk uitgeoefend worden op het te schuren materiaal. Flexibele banden hebben vaak fijnere korrels, en worden gebruikt voor het fijner afwerken van metalen. Denk hierbij aan glimmend RVS.
Bij een korrel tussen de 40-80: Geschikt voor het verwijderen van verf. Bij een korrel tussen 80-120: Geschikt voor het opschuren van hout. Bij een korrel tussen 120-180: Geschikt voor het opschuren van een bestaande verflaag. Bij een korrel tussen 180-240: Geschikt voor het opschuren tussen lak- en verflagen.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Het metaal schuren
Schuur het metaal licht op met schuurpapier korrel 180. Met grover schuurpapier maak je snel krassen en groeven. Voor moeilijk bereikbare plekjes zoals rondingen en hoeken kun je het beste een speciale schuurspons gebruiken.
Je gebruikt een blauwe schuurband voor het renoveren van een houten vloer. Met één blauwe band doe je ongeveer 50m2. Het verbruik is afhankelijk van het hout, dit is een indicatie. Schuur de randen van de vloer met de kantenschuurmachine met korrel 40 terug naar het kale hout.
Bij gemoffeld/gecoat aluminium dien je je het oppervlakte goed ruw te schuren, maar niet kaal. Gebruik hiervoor scotch brite of schuurpapier met korrel (bijv. P120/150).
Schuur het hout grondig op met schuurpapier korrel 150 of 180. Zo verzeker je de hechting van je nieuw schilderwerk. Je moet de nodige aandacht aan deze klus besteden, maar ook niet te veel. Gave verflagen hoeven niet volledig weggeschuurd worden.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Het nadeel is dat je de gaten voor de stofafzuiging mist waardoor je schuurpapier sneller zal vollopen met schuurstof. Om deze reden leveren fabrikanten soms een perforatieplaat mee. Met dit handige hulpmiddel kun je zelf de gaten in het schuurpapier maken, die precies overeen komen met de gaten op de machine.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Vervang het schuurpapier niet te snel. Grof schuurpapier wordt vaak half gebruikt weggegooid. Laat het schuurpapier niet “vol” lopen. Schuurpapier wordt vaak weggegooid omdat het opgevuld is met schuursel; het schuurpapier is dan echter nog niet versleten en kan na uitkloppen weer worden gebruikt.
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken.
Voor buitentoepassingen brengen wij daarom minstens twee lagen aflak aan. In binnensituaties kan meestal volstaan worden met één laag. Na de primer lakken we staal af met Sikkens Rubbol SB Plus (hoogglans) of Sikkens Rubbol Satura Plus (zijdeglans).
Voor grote oppervlakken gaat niets boven een stationaire schuurmachine met hoge snelheid. Naast deze machines kun je ook alleen schuurpapier gebruiken, schuurpapier met een schuurblok, een vlakschuurmachine of een rotatiegereedschap zoals de Dremel Multitool.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.