Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Calorieën van alcoholvrij bier
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Voor vrijwel alle andere landen in de EU geldt dat alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol mag bevatten. Met een drempelwaarde van 0,1% heeft Nederland dus een relatief strenge wetgeving. In enkele landen, zoals Frankrijk, mag alcoholvrij bier maximaal 1,2% alcohol bevatten.
Wist je dat... Alcoholvrij bier heel gezond is? Het is een beter alternatief dan veel frisdranken door de lagere hoeveelheid calorieën en natuurlijk ook gezonder dan een normaal biertje dat wel alcohol bevat.
Naast het mogelijke gezondheidseffect van polyfenolen, heeft (alcoholvrij) bier ook een positieve invloed op ons maag-darmstelsel. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde dranken (en ook voedsel) een gunstig effect hebben om de samenstelling van onze darmflora4,5.
Verder kan alcoholvrij bier zuren bevatten. Zuren zijn niet goed voor het glazuur van je tanden. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt.
Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt. Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%. In het plaatje hieronder zie je 3 bieren waarvan het etiket aangeeft dat er 0,3% of 0,4% alcohol in zit, terwijl er wel 'alcoholvrij' of 'non-alcohol' op staat.
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest.
Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).
Alcoholvrij bier bevordert de hydratatie
Alcoholvrije bieren bevatten geen natriumnitraat of aspartaam, maar alleen de 4 ingrediënten die het bier maken (water, hop, mout en gist). Alcoholvrij bier bestaat voor 95% uit water en bevat natuurlijke ingrediënten die de veroudering van de cellen helpen vertragen.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen (dit is over het algemeen wat strenger dan in andere landen). Bij matige hoeveelheden is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine. Het feit dat je hier bij bier meer last van hebt dan bij wijn of gedistilleerde dranken, komt doordat er in bier relatief meer water zit.
Droge huid
Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. "Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn. Al komt dat minder vaak voor, want wijn bevat geen koolzuur.
Diarree na alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast. Als reactie gaan je darmen sneller werken om alle gifstoffen je lichaam uit te krijgen.
Het is niet mogelijk om de beschadiging van de lever terug te draaien. Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben. De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn.