Verven. De makkelijkste en hierdoor de meest voorkomende manier om de bakstenen binnenmuur te behandelen is het verven hiervan. Het is een relatief eenvoudige behandeling waarmee je de bakstenen binnenmuur in een handomdraai een bijzonder uiterlijk kunt geven dat helemaal past binnen jouw interieur.
Wanneer je een bakstenen buiten muur wilt stucen is het handig om deze eerst te repareren. Haal losse stukken baksteen eruit en vul deze op, repareer de scheuren in de muur, waardoor de muur weer heel is. Na het drogen van de voegen maak je de muur helemaal stofvrij en schoon met een harde stoffer.
Voor een bakstenen muur gebruik je best een watergedragen muurverf. Die vind je in eindeloos veel kleuren, mat of met glans. Wanneer je zeker bent dat je de ondergrond goed hebt hersteld, de primer goed hebt aangebracht en de juiste verf in huis hebt, kan je verder aan de slag!
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Een bakstenen muur kan wat onrustig overkomen, dus voor de rest van de keuken is het dan verstandig om te kiezen voor rustige en vooral niet te veel kleuren. De kleuren wit, grijs en zwart zijn hiervoor ideaal. Tevens komt de bakstenen muur hierdoor beter tot zijn recht, deze valt meer op.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.
Is de buitenmuur onbehandeld, dan kunt u Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer of Alabastine Voorstrijk Transparant Sneldrogend aanbrengen als voorbereiding op het schilderwerk. Fixeer is speciaal voor poederende ondergronden, de andere variant is speciaal ontwikkeld voor zuigende ondergronden zoals bakstenen.
Staalborstel en water
Het is belangrijk dat de borstel bij het schuren constant nat is. Dompel hem daarom regelmatig in een emmer met water. Schuur heel zachtjes over de muur om geen blijvende krassen te veroorzaken.
Veruit de meest gekozen methode voor het bezetten van uw buitenmuur betreft het plaatsen van crepi. Crepi, oftewel gevelbepleistering, wordt de laatste tijd ook zeer veel toegepast op gevels van nieuwbouwwoningen. Crepi is een ontzettend veelzijdig materiaal dat op alle denkbare ondergronden kan worden aangebracht.
Samenstelling van Knauf Roodband
1 Dit houdt in dat er slechts in beperkte mate gebruik is gemaakt van toeslagstoffen (minder dan 1%) en dat Knauf Roodband gebruik mag worden voor gebruik binnenshuis. Zowel op muren als plafonds, in de keuken en badkamer mag gewerkt worden met dit product.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
De prijzen van metselstenen overgangspartijen liggen in een range van ongeveer € 0,20 tot € 0,40. De overgangspartijen zijn de meest verkochte soort metselstenen die wij aanbieden. Dit zijn ook de stenen met een erg hoge prijs/kwaliteit verhouding, aangezien er vaak alleen kleine kleur/structuur verschillen voorkomen.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
De best hechtende primer die voor buitenmuren verkrijgbaar is, is Alpha Aquafix van Sikkens. Deze Sikkens voorbehandeling is een voortreffelijk hechtend middel dat helpt om een perfect eindresultaat te bereiken. Na het reinigen en het aanbrengen van de primer is het tijd om de muren te gaan verven.
In het geval van verven is bij een niet-zuigende ondergrond geen voorstrijk nodig. Om te checken of de ondergrond sterk zuigend is, strijk je hier met een vochtige spons of natte doek overheen. Neemt de muur het water snel op, dan is er voorstrijk nodig. Gaat dit geleidelijk, dan is dit middel niet nodig.
Om een buitenmuur te verven gebruik je latex muurverf en behandel je de bakstenen eerst met een goede voorstrijk of fixeermiddel. In dit stappenplan ontdek je hoe je een buitenmuur kunt schilderen en wat je hier precies voor nodig hebt.
Zelf schilderen
Elke buitenmuur kan geschilderd worden, maar veel hangt af van de ondergrond van je buitenmuur. Je kan je buitenmuur dus best laten behandelen en schilderen door een professioneel schildersbedrijf. Een techniek zoals kaleien vergt bijvoorbeeld heel wat tijd, expertise én ervaring.
De beste verf is volgens veel schilders het merk Sigma. Sikkens is ook erg goed maar voor de muurverven hoor je net wat meer Sigma. Bij Sigma is de beste muurverf de Facade, en om dan specifiek te zijn: Sigma Facade Topcoat, link. Van Sikkens (die zeker een goede verf is) kun je kijken naar de Sikkens Alphatex, link.
Juiste verfroller en borstel
Een bakstenen muur heeft veel oneffenheden die het schilderwerk lastiger kunnen maken. Kies daarom voor een langharige verfroller voor de grote oppervlakken en gebruik een ronde borstel voor de voegen en lastige hoeken.
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.
Zwarte aanslag is middels gevelreiniging prima te verwijderen. Afhankelijk van de zwaarte van de vervuiling en de soort gevelsteen verwijderen we de aanslag middels stoomcleanen, vochtstralen of chemisch reinigen. In de meeste gevallen volstaat stoomcleanen.