Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
De prikpil (elke 3 maanden) Het anticonceptiestaafje (elke 3 jaar)
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Mirena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel, maar anderen vinden dit juist vervelend.
Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Vooral het Mirena-spiraal is een bekende variant en kost ongeveer 160 euro, exclusief plaatsing. Sommige andere spiraaltjes zijn er al vanaf 70 euro.
Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil. Wel moet je met de dokter overleggen hoe het met de verzekering of de rekening moet, want daar hebben die knappe koppen die de wet maakten niet aan gedacht.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden. U mag de eerste vijf dagen na plaatsing van het spiraal geen tampons gebruiken. Douchen, baden en zwemmen mag.
Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Advies na plaatsing spiraal
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Het meest bekende hormoonspiraaltje is het Mirena-spiraal. Deze kost rond de 160 euro.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!