Zeep wordt gemaakt door plantaardig of dierlijk vet (triglyceriden) te laten reageren met een sterke base, tegenwoordig meestal natriumhydroxide (NaOH) of kaliumhydroxide (KOH), vroeger ook potas, as van verbrande planten, een mengsel van stoffen met een hoog gehalte aan met name kaliumcarbonaat.
Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het zit bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel, en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie.
Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig: water, natriumhydroxide, vetten (in de vorm van plantaardige oliën en boters) én etherische olie.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Zeep is het product van verzeping: een chemische reactie die plaatsvindt wanneer we een vetten/oliën (plantaardige olie, plantaardige boter, was) mengen met sterke basen zoals natriumhydroxide (ook loog of natriumloog genoemd).
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.
Er zijn twee soorten manieren om zeep te maken. Cold process (CP) en hot process (HP). Bij cold process giet je vloeibare zeep in een mal, die daarna 6 tot 8 weken moet uitharden. Hot process zeep is na 24 uur al hard en klaar voor gebruik.
Zeep is een reinigend product dat wordt gemaakt van de interactie van oliën en vetten (zuren) met een alkali (natrium hydroxide), om zo de uiteindelijke zeep te vormen. De oliën en vetten in de zeep zijn in het algemeen samenstellingen van glycerine en natuurlijke vetzuren.
Met zeep kun je vuil, zweet en natuurlijke oliën van je huid weghalen. Zepen is in staat dode huidcellen van je huid te verwijderen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
In handzeep zitten oppervlakteactieve (wasactieve) stoffen om vuil van je handen te wassen. Ook zitten er bindmiddelen en hydraterende stoffen. in handzeep. Daarnaast voegen producenten vaak conserveermiddelen.
Kan zeep bederven? Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
En terecht, want vaste zeep is een stuk milieuvriendelijker. Uit onderzoek van Koehler en Wildbolz van het Institute of Environmental Engineering bleek dat de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van vloeibare zeep maar liefst tien keer groter is dan bij die van vaste zeep.
Bovenop water liggen de moleculen stil tegen elkaar aan en houden ze elkaar extra goed vast. De kracht van de moleculen maken het bovenste laagje sterk, dat heet oppervlaktespanning. Zeep breekt de verbinding tussen watermoleculen, en die gaan daardoor bewegen.
Oorspronkelijk werd groene zeep gemaakt van hennepolie. Deze olie heeft van nature een enigszins groene kleur. Waardoor het groene zeep werd genoemd. Tegenwoordig wordt groene zeep van andere goedkope plantaardige olie gemaakt.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Je kunt de zeep op verschillende plekken laten drogen. Zelf doe ik dat in een schoenendoos. Het belangrijkste is dat de zeep kan 'ademen', omdat in de eerste weken nog veel water verdampt uit de zeep. Leg de zeep dus niet in een luchtdichte bak.
Voor het maken van de zeep gebruikt ze bevroren melk. Daar voegt ze natriumhydroxide – nodig voor de verzeping – en verschillende geuroliën aan toe. Het resultaat is een heerlijke, geurige zeep.
Het zeep-molecuul
De molecuulformule van een stearaation (het zeep-ion) word op de volgende manier weergegeven: C17H35COO- De 'C' laat zien dat er koolstofatomen inzitten. Het getal 17 geeft aan dat er 17 van die koolstofatomen aan wezig zijn.
Wat is zeepvrije zeep? Zeepvrije zeep betekent simpelweg een reinigingsmiddel dat vrij is van zeep. Een zeep is het resultaat van verzeping, een proces dat plaatsvindt door plantaardig of dierlijk vet (triglyceriden) te laten reageren met een zout met een hoge pH-waarde (een sterke base/alkali).
De Natuurlijke zeep reinigt mild en houdt de huid in balans en zacht, de verzorgende oliën voeden en beschermen de huid tegen uitdroging terwijl de Industrieel zeep een droog trekkerig gevoel geeft waardoor de huid begint te jeuken en eczeem vlekken beginnen te verschijnen.