De kleefkruid is te eten als een groente, maar jonge blaadjes kunnen lekker door een salade heen. De jonge scheuten zijn lekker in soep, smoothie en omelet. De zaden kunnen geroosterd worden en vervolgens als koffiesurrogaat worden genuttigd. Een heerlijk recept!
Dit is een zeer gemeen sprietje dat dwars door de huid heen boort als het te lang in de vacht zit. Door de beweging van de hond, kruipt dit kruid zich een weg omhoog. Er ontstaan lelijke verwonding dwars door voetzolen heen met een abces tot gevolg. Nog gevaarlijker is het als deze aren in de oren komen of in de ogen.
Kleefkruid (Galium aparine) is bloedzuiverend, goed voor een glanzende vacht, ondersteunt de lymfeklieren en helpt bij de afvoer van afvalstoffen en vocht. De plant is rijk aan isoflavonen, glycosiden, fenolzuur, mineralen en kiezelzuur.
Van kleefkruid worden de bovengrondse plantendelen gebruikt. Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten.
Bij de behandeling van aandoeningen waarbij het lymfestelsel was betrokken werd graag gebruik gemaakt van kleefkruid. (Opgezwollen lymfeklieren, amandelonsteking, oedeem, maar ook bij eczeem.) Men heeft ontdekt dat kleefkruid de kwaliteit van het bloed verbetert en dat het een vochtafdrijvende werking heeft.
Kleefkruid is een eetbaar kruid dat overal ter wereld groeit. De plant heeft kleine stekelige haartjes, waardoor het overal aan blijft plakken.
Kleefkruid is een zeer veel voorkomend onkruid. bladeren, stengel en vooral op de zaden. Daardoor worden de zaden vervoert door zoogdieren.
Herkenbaar zijn de stijve haren waar de plant zijn naam aan heeft te danken. Kleefkruid. Kleefkruid is vaak te vinden tussen het fluitenkruid, de dovenetels en de brandnetels. In het najaar ontkiemen de planten en deze planten zijn de hele winter te vinden.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Ongemaaide bermen zijn een feestje voor insecten en goed voor de biodiversiteit, maar ook een groot gevaar voor honden. Gevaarlijke bermplanten – zoals de grasaar, kleefkruid en Jacobskruid – kunnen ontstekingen veroorzaken. De Hondenbescherming en politieke partij Hart voor Den Haag maken zich zorgen.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
Sparren zijn niet al te giftig, maar geven forse irritaties aan maag en darmen of bewustzijnsdaling ten gevolge van de etherische oliën die aanwezig zijn in naalden en hars. De Taxus baccata is zéér giftig.
De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur. Daslook wordt in België niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden er o.a. verwerkt in salades, kruiden, soep, marinades en pesto.
Ook de smaak en de geur zijn danig verschillend. Net zoals daslook heeft deze plant een verrassende looksmaak die echter iets zuurder en pikanter is. Look-zonder-look wordt voornamelijk gebruikt in salades of als decoratie in soepen en vele andere gerechten.
Look-zonder-look is in ons land een veel voorkomende plant (Alliaria petiolata) die te herkennen is aan de witte bloemen, de bladeren en de bijzondere geur, welke vrijkomt bij het wrijven van het blad; het is een soort uiengeur met een vleugje mosterd en knoflook. Ook de zaden en wortels verspreiden de geur.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Kleefkruid groeit in allerlei ruigten, zomen en bossen op vochtige, zeer voedselrijke bodems. Het meest uitbundig groeit de soort op enigszins verstoorde en uitgesproken voedselrijke plaatsen zoals kapvlakten, de ondergroei van populierenaanplantingen en struwelen en bosranden langs akkers.
De 60 tot 120 cm groot wordende planten hebben vierkante stengels met vier scherpe hoeken, bijna lijstvormig. Ze lijken rechtop te staan, maar vaak liggen ze over andere planten in de begroeiing heen, waaraan ze zich met hun weerhaakjes omhoog werken.
Het kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Ik heb ze al gezien en geproefd. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.