Het keizerrijk Oostenrijk ontstond in 1804 toen keizer Frans II van het Heilige Roomse Rijk zichzelf tot erfelijk keizer uitriep over de gebieden die tot de Habsburgse monarchie behoorden. Formeel had hij deze gebieden slechts in een personele unie geregeerd.
Tussen 1938 en 1945 was Oostenrijk onderdeel van Nazi-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was Oostenrijk opgedeeld in vier bezettingszones, maar Oostenrijk werd in 1955 weer onafhankelijk als land. Oostenrijk is sinds 1995 onderdeel van de Europese Unie en in het land wordt sinds 2002 met de euro betaald.
Oostenrijk-Hongarije (vaak gewoon aangeduid als Oostenrijk) bestond als staat tussen 1867 en 1918. Na de Ausgleich (gelijkberechtiging) van Hongarije in 1867 werd Oostenrijk-Hongarije één staat. Frans Jozef werd als keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije staatshoofd en bleef dat tot zijn dood in 1916.
Oostenrijk-Hongarije was een multinationale monarchie en een van 's werelds grootste mogendheden op dat moment. De dubbelmonarchie bleef 51 jaar bestaan, tot ze werd ontbonden op 31 oktober 1918 na een militaire nederlaag op het Italiaans front van de Eerste Wereldoorlog.
Politiek. Oostenrijk was oorspronkelijk een unitaire staat, maar werd opgesplitst in twee delen in 1867. Deze politiek heet dualisme. Dit was nodig, omdat de Hongaren steeds nadrukkelijker om autonomie vroegen en de macht van het immense rijk taande.
In Sarajevo vermoorden Servische nationalisten de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. Tijdens een bezoek aan de stad lost de Bosnisch-Servische Gavrilo Princip twee dodelijke schoten op het echtpaar. Gavrilo Princip wordt gearresteerd. Sarajevo, 28 juni 1914.
De naam Oostenrijk komt van marchia Orientalis (Latijn voor Oostmark). Oostmark veranderde langzaam in Oostrijk, het rijk in het oosten. Later werd dat Oostenrijk. Het werd ook wel de Oost-Beierse Mark genoemd.
Het keizerrijk was sinds zijn oprichting met 21,2 miljoen inwoners (in 1804), qua grootte van de bevolking de derde staat van Europa, na Rusland en Frankrijk.
Keizer Franz I richt het Keizerrijk Oostenrijk op en legt in 1806 de onbeduidend geworden keizerskroon van het Heilige Roomse Rijk naast zich neer.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
De huidige bondspresident is Alexander Van der Bellen. Hij is op 26 januari 2017 aangetreden. De bondspresident wordt direct gekozen via algemeen, enkelvoudig kiesrecht voor de duur van zes jaar. De bondspresident wordt via een twee ronde-systeem gekozen.
Oostenrijker (m./v.)Oostenrijkse (v.)
Oostenrijk is een van de kleinere landen van Europa, maar toch nog twee keer groter dan Nederland. Het land is opgedeeld in negen verschillende deelstaten, Bundesländer, elk met een eigen bestuur en hoofdstad.
Tirol is ongetwijfeld de bekendste deelstaat van Oostenrijk. Tirol is onder Nederlandse wintersporters zelfs de meest populaire regio in de hele Alpen. Uit onderzoek van Statistik Austria blijkt dat van alle overnachtingen 's winters bijna 13% uit Nederland komt.
Het land ontstond uit het Keizerrijk Oostenrijk. Het land had in 1910 ruim 51 miljoen inwoners en had als hoofdsteden Wenen en Boedapest. Als een van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog werd Oostenrijk-Hongarije in 1918 door de overwinnaars, de geallieerden, in kleinere gebieden opgedeeld.
Iedere mannelijke Oostenrijkse staatsburger tussen 17 en 51 jaar heeft dienstplicht. De eerste oefening is t/m 35 jaar verplicht. Voor officieren, korporalen en bepaalde speciale eenheden eindigt de militaire dienstplicht na afloop van het jaar waarin zij de 65-jarige leeftijd bereikt hebben.
De Republiek Oostenrijk, de officiële naam van het land, is opgedeeld in negen deelstaten die Bundesländer worden genoemd. Het land is ruim twee keer zo groot als Nederland, maar heeft de helft van het aantal inwoners.
Mensen met de Hongaarse nationaliteit zijn personen die het staatsburgerschap van het land Hongarije bezitten.
Oorspronkelijk zou Hongarije rond 2010 de euro invoeren als munteenheid, maar deze datum werd niet gehaald vanwege moeilijkheden met het op tijd in orde brengen van het begrotingstekort. In februari 2011 verklaarde premier Viktor Orbán dat hij geen introductie van de euro verwachtte voor 2020.
Van de Oostenrijkse bevolking is ruim 78% rooms-katholiek, circa 5% is protestant (voornamelijk luthers) en ongeveer 8,6% is onkerkelijk. De joodse gemeenschap (in 1938 nog 180.000 mensen) woont vooral in Wenen en is geslonken tot ongeveer 10.000 gelovigen.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
De Körbersee in Vorarlberg is verkozen tot mooiste plekje van Oostenrijk. Voor de tweede keer is het mooiste plekje van Oostenrijk een plekje in Vorarlberg. Bezoek dit hooggelegen bergmeer tijdens je vakantie in Oostenrijk.