Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming. Voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten. Gewichtstoename.
Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals banaan en avocado, hebben mogelijks een gunstige impact bij een opgeblazen buik. Al moet je extra aandachtig zijn: sommige vezels zorgen net voor extra gasvorming, waardoor je het tegenovergestelde resultaat verkrijgt.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Naast dat je de klacht kunt ervaren, kan je het over het algemeen ook zien aan je buik. De buik kan letterlijk bol gaan staan van een grote hoeveelheid lucht in de buik. Een opgezette buik kan ook gepaard gaan met winderigheid, buikpijn en buikkrampen.
Oorzaken van rommelende darmen
Te snel eten of veel praten tijdens het eten. Roken. Teveel drinken tijdens het eten. Moeilijk kunnen slikken bij het eten (dysfagie) of moeite bij coördineren van slikken en ademhalen.
Griekse yoghurt is een heerlijke proteïne booster.Daarbij zorgt deze yoghurt voor een goede vertering, die weer zorgt voor een platte buik – op hele korte termijn.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Sommige bacteriën gebruiken bijvoorbeeld waterstof en koolstofdioxide om vetzuren te maken. Een ander deel van de gassen gaat door de darmwand en lost op in het bloed. Via de bloedstroom komen deze gassen uiteindelijk in de longen terecht, waar ze worden uitgeademd.
Leg je handen op je onderbuik; je duimen wijzen richting je navel en je vingers naast elkaar richting je schaambeen, zodat er een 'hartje' ontstaat. Adem rustig in en uit. Draai je rechterhand linksom en je linkerhand rechtsom.
Het schillen van fruit, zoals een appel, peer of perzik of het maken van een smoothie wil ook nog weleens helpen. Het is dan namelijk een stuk makkelijker verteerbaar.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit.Hierdoor verdwijnt je opgeblazen gevoel sneller af en kan het als natuurlijk middel werken tegen brandend maagzuur. Een absolute aanrader dus om na het eten een kopje gemberthee te drinken.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Bananen zitten juist bomvol vezels.Die vezels houden de massa in de darmen soepel en je stoelgang op gang. 'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook. 'Je spijsvertering heeft moeite met onrijpe bananen.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht.
Bij verstopping gaat poepen moeilijk.U poept minder dan 3 keer per week.Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.