Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Tanderosie is het proces waarbij tandglazuur langzaam oplost door zuren die onze mond binnenkomen door voedingsmiddelen. Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen. Tanderosie is volgens tandartsen een grote bedreiging voor je gebit en daarmee ook voor je algehele gezondheid.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Glazuur kan oplossen door zuren in voedingsmiddelen. Op deze manier ontstaat erosie. Ook door poetsen of hard kauwen,kan glazuur beschadigen (abrasie). Fluorionen, uit fluoride houdende tandpasta's en mondspoel kunnen hechten aan beschadigd glazuur, zodat de tanden beter beschermd zijn.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Het is ook belangrijk om er bewust van te zijn dat glazuur zichzelf kan repareren met de mineralen uit het speeksel. Dit wordt daarnaast geholpen door bronnen van fluoride, als tandpasta.
Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller.
De symptomen van tanderosie
Geelbruine plekjes op de tanden. Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte. Putjes in de kiezen. De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren. Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit echter sneller dan normaal. Dat is vaak het gevolg van tandenknarsen, tandklemmen of tanderosie (zuurinwerking op het gebit).
Oorzaak van gebitsslijtage
Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden. Beschadigde facings kunnen altijd worden gerepareerd of vervangen, door deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Poets je tanden wanneer je wil
'En je haalt de tandplak weg die 's nachts is opgebouwd. ' Minder tandplak betekent minder zuren, dus minder schade. Poets je na het ontbijt, dan borstel je de etensresten weg en hebben de bacteriën minder te eten. 'Het fluoride blijft dan ook langer aanwezig in je mond.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.