De tekorten zijn nu het grootst in de Randstad. Maar op dit moment is er overal een tekort, zelfs in de zogeheten krimpregio's. Dat blijft niet zo. In delen van het land dreigt volgens ABF een overschot aan woningen in 2031, zoals in het zuiden van Limburg en in Lelystad.
De grootste tekorten zijn er in Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond. Er is geen enkele regio met een overschot aan woningen. Het kleinste tekort is er in Delfzijl en omgeving, namelijk 30 woningen. Dus als je daar bij wijze van spreken één flatgebouw neerzet, heb je het regionale woningtekort opgelost.
In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen, zo is te lezen in de Atlas voor gemeenten 2022. Van de grootste gemeenten is in Amstelveen en Amsterdam de nood het hoogst.
Hilversum, Utrecht en Amersfoort volgen met een woondruk van ongeveer 140. Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen.
Provincie Utrecht - 390.000 mensen zoeken een woning in Nederland, de helft daarvan wil naar Amsterdam. Als het om woondruk gaat, scoren Utrecht en Amersfoort hoog. In beide steden zijn gemiddeld zo'n 140 kandidaten voor 100 woningen.
Amsterdam blijft ook volgens de nieuwste Atlas voor gemeenten de meest aantrekkelijke stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad, die al jaren de lijst aanvoert, wordt gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht, laat maker Atlas Research weten. Die vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van het land.
Lange wachttijden, te weinig huurwoningen, of te dure huurwoningen. Veel mensen vinden maar geen woning die bij hen past en die ze kunnen betalen. Vooral mensen met een laag en middeninkomen.Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan.
Lelystad heeft veel te bieden: ruimte, betaalbare woningen, prachtige natuur en toch de voorzieningen van een compacte stad. Lelystad is een bijzonder vriendelijke stad waar je heerlijk kunt wonen. Dat blijkt ook uit onderzoek, want het woongenot ligt hier gemiddeld hoog.
De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning was 432 duizend euro in 2022. De prijs was het hoogst in Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van 1.119 duizend euro. De laagste gemiddelde prijs is gemeten in Pekela met 231 duizend euro.
Ook duurt het een aantal jaar voordat nieuw geplande woningen daadwerkelijk opgeleverd en bewoond kunnen worden. Het statistisch woningtekort zal daarom er nog op het huidige niveau blijven en vanaf 2027 in gestaag tempo af te nemen. Het statistisch woningtekort is een indicator voor de spanning op de woningmarkt.
Dit jaar is er een tekort van 437.000 woningen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe wordt dat tekort dan berekend? In 2023 telt Nederland 8,270 miljoen huishoudens en 8,125 miljoen woningen.
Het woningtekort groeit dit jaar, ondanks dat er vorig jaar 90.000 nieuwe huizen bij kwamen. Dat komt grotendeels doordat de bevolking veel sneller groeit dan verwacht, wat op haar beurt geheel wordt veroorzaakt door migratie. Andere oorzaken zijn dat ouderen langer thuis blijven wonen en er minder mensen samenwonen.
In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000.Dat zal naar verwachting verder oplopen tot 317.000 woningen in 2024 (bron: Nationale Woon- en Bouwagenda). Er zijn verschillende redenen voor dit tekort aan woningen: Bevolkingsgroei: er komen steeds meer mensen die een woning nodig hebben.
Het woningtekort in regio Amsterdam bedraagt op dit moment zo'n 45.000 woningen. Dat blijkt uit de cijfers van een jaarlijks onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value en ABF Research. Volgens de onderzoekers zal het tekort in de komende jaren tot 2025 sterk toenemen.
Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen.
In de gemeente Pekela – gelegen in provincie Groningen – werd veruit de laagste koopsom betaald. Gemiddeld was de koopsom in deze noordelijke gemeente 230.800 euro. Op plek nummer twee staat Kerkrade – een gemeente in Zuid-Limburg – met een prijs van gemiddeld 237.800 euro voor een woning.
Met een vierkante meterprijs die iets hoger ligt dan €2.750,- is Noord-Holland veruit de duurste provincie om te wonen in Nederland. De vierkante meterprijs wordt in Noord-Holland met name opgedreven door Amsterdam, waar je maar liefst €6.000,- per vierkante meter betaalt.
Het WoON is een driejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het aantal respondenten varieerde van 47 duizend in 2021 tot 69 duizend in 2012.
Net als in andere landen, is er in België een groeiend tekort aan woningen. Woningtekort betekent dat er onvoldoende beschikbare woningen zijn om aan de vraag van de bevolking te voldoen.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek.
Amsterdam blijft het aantrekkelijkst, al scoort Arnhem ook goed op natuur en water. Atlas voor gemeenten Amsterdam wordt als aantrekkelijkste woonstad op gepaste afstand gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Atlas Research.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Breda, de gezelligste stad van Nederland. Breda – oprecht een van de leukste steden van Nederland. Deze stad ademt gezelligheid uit en brengt een unieke sfeer met zich mee die je maar in weinig Nederlandse steden kunt vinden.