Daarvoor bestaat speciale wetgeving. Die staat bekend als de Transgenderwet. Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee in het paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
Genderdysforie komt al op jonge leeftijd voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt deze echter. Het is wijs om bij prepuberale kinderen voorzichtig te zijn met een complete sociale rolwisseling.
Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen uiten. Sommigen hebben hier zoveel last van, dat het kan leiden tot bijvoorbeeld depressieve klachten of angst.
De oorzaak van genderdysforie ligt vermoedelijk in een verstoorde hormoonhuishouding tijdens kritische fasen in de ontwikkeling van een foetus. Wanneer hersenen in ontwikkeling blootgesteld worden aan testosteron, ontwikkelen deze zich in mannelijke richting en krijgt het kind een mannelijke geestelijke identiteit.
Ongeveer 3,9 procent van de Nederlandse bevolking identificeert zich niet met het geslacht dat is geregistreerd bij de geboorte.
Belangrijkste verandering voor ons is, dat in deze classificatie alle transgerelateerde diagnoses (genderdysforie) zijn verwijderd uit het hoofdstuk psychiatrische/mentale aandoeningen. Genderdysforie wordt dus volgens de ICD 11 niet meer als een mentale ziekte gezien.
Afspraak. Tijdens de diagnostische fase heeft u meestal 3 tot 5 gesprekken met een psychiater of een psycholoog van het Genderteam. Deze gesprekken zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van uw situatie en om u beter te leren kennen.
In Nederland zijn er tussen de 90.000 en 390.00 transgender personen afhankelijk van welke definitie je gebruikt. Als je alleen kijkt naar mensen die een sociale (en medische) transitie doormaken dan kom je snel bij het lagere aantal uit.
Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender. Je kunt je ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, met jouw jongens- of meisjeslichaam, dan heet dit 'genderdysforie'.
Maak transgender gevoelens bespreekbaar als de persoon er zelf over begint, maar geef ook de ruimte om het er niet over te hebben. Vraag wat iemand van jou verwacht en weet van jezelf wat je wel en niet kunt betekenen. Vermijd stereotypen over mannelijke en vrouwelijke rollen en taken.
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Een transgender vrouw identificeert zich als een vrouw maar werd bij de geboorte voor jongen/man aangezien en stond als zodanig geregistreerd. Mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren worden non-binaire transgender personen genoemd. Ze vallen buiten de binaire hokjes man of vrouw.
Een geslachtsveranderende operatie krijgt u volledig vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt alleen uw eigen risico. Wilt u uw borsten laten verwijderen?
Als je naar de huisarts gaat, kan deze je meer duidelijkheid geven over deze precieze kosten.. Ik heb tevens reacties van ondergane geslachtsoperaties-patienten gevonden uit Nederland, deze varieren rond de €80.000, maar hier heb je niet veel aan.
De eerste stap in het medische transitieproces is het gaan gebruiken van cross-sekse hormonen. Hormonen die je verder je hele leven moet blijven gebruiken. Je krijgt voor de start met deze hormonen een lichamelijk onderzoek door de endocrinoloog en soms ook de gynaecoloog.
Onderzoek in het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie van het Amsterdam UMC rapporteert dat slechts 0,5% van de personen die geslachtsaanpassende chirurgie hebben gehad, spijt heeft. Dit cijfer is niet hard, maar sluit wel aan bij ander onderzoek.
Bij transseksualiteit is iemand in het verkeerde lichaam geboren. Een transseksueel meisje is dus iemand die als jongen is geboren, maar zich eigenlijk een meisje voelt, Een transseksuele jongen is iemand die als meisje is geboren, maar zich eigenlijk een jongen voelt.
Cis komt uit het Latijn en betekent 'aan deze kant'. Trans staat voor 'aan de andere kant'. Een cisvrouw is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt. Een cisman is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
Zonder verzekering betalen transgender mannen tussen de 40 en 500 dollar per maand en transgender vrouwen minstens 1500 dollar per jaar. Omdat hormonen nodig zijn voor het functioneren van het lichaam, zullen transgenders deze kosten waarschijnlijk hun leven lang moeten betalen.
Hormonen onderdrukken voor een deel de oorspronkelijke geslachtskenmerken, terwijl andere kenmerken zich juist ontwikkelen. U krijgt dan een behandeling met mannelijke of met vrouwelijke hormonen. Als u bent gestart met deze behandeling, kunnen er lichamelijke veranderingen ontstaan die niet terug te draaien zijn.
Genderincongruentie is een term die staat voor het diepgevoelde 'weten' dat je geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. U bent geboren als man of vrouw, maar ervaart dat anders. Genderincongruentie gaat vaak samen met de wens om van een ander geslacht te willen zijn.
Check-in Genderzorg is een vrijgevestigde praktijk voor GGZ jeugdzorg. Ons multidisciplinaire team begeleidt kinderen en jongeren die het gevoel hebben dat hun lichaam, of hun genderrol en expressie niet klopt bij hoe ze zich van binnen voelen.
Kort gezegd is geslacht aangeboren en gender aangeleerd. Wanneer je geboren wordt, wordt er aan de hand van je geslachtsdelen bepaald of je een meisje of een jongen bent. Dit is dus je geslacht. Maar door je opvoeding en invloeden van buitenaf, zoals je cultuur en de samenleving ontwikkel je je gender.