Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Aardbeien. Hoewel menig mens – inclusief chefs in restaurants – het kroontje van een aardbei er het liefst af halen omdat het er mooier uit zonder en de smaak ietwat bitter is, is 't hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Zo zit de vrucht boordevol vitamine C, wat goed is voor je weerstand is, je huid en haar. Aardbeien bevatten daarnaast foliumzuur, oftewel vitamine B11, wat belangrijk is voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 200 gram fruit. Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen.
Veel aardbeien stikken van de pesticiden. Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.
Aardbeien en afvallen
Aardbeien helpen je om snel en gezond af te vallen. De rode vruchtjes hebben een hoge voedingswaarde en bevatten weinig calorieën. De vezels in aardbeien helpen je om hongergevoel te voorkomen en versnellen je stofwisseling (door het eetlust-opwekkende hormoon ghreline te verminderen).
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Eetbare boombladeren
Jonge dennennaalden (van de licht groene toppen, voor thee) en jong blad van linde (voedzaam), ruwe berk (beetje bitter, pluk april-mei), meidoorn (UK: bread and cheese tree, ooit dagelijks voedsel) en beuk kan als groente door de sla (ook voor thee).
Eetbare bloemen zijn er rond deze tijd volop. Je kunt ze gebruiken als garnering voor een soepje, maar ook op een salade of crostini breng je meteen de zomer in huis!
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Aardbeien en antioxidanten
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Goed voor je huid. Door de hoeveelheid antioxidanten zijn aardbeien goed voor je huid. Bovendien bevorderen ze het herstel van cellen die beschadigd zijn voor de zon. Veel aardbeien eten dus tijdens het zonnebaden, maar vergeet natuurlijk vooral ook niet je huid heel goed in te smeren!
Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2. Ook verlaagt het eten van fruit de kans op hart- en vaatziekten, een belangrijke complicatie van diabetes. Geniet er dus van, en maak er wat lekkers mee. Wel zonder suiker graag!
Fruit (1 portie): 0,8 mg ijzer
In fruit zitten plantaardige ijzers. Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers.
Aardbeien
Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.