Het bezinksel van benzine ligt als het ware onder in je tank. Wanneer je dit bezinksel in je brandstofleidingen terecht komt kan dit verstoppingen veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor diesel. Bovendien kan er altijd vuil en vocht op de bodem van je tank liggen.
Als deze op nul staat is er nog een 'reservetank' met - meestal - vijf liter brandstof. Hiermee kan in de regel nog zo'n 50 kilometer gereden worden. Maar hoe ver je er daadwerkelijk mee komt, hangt af van het automodel en jouw persoonlijke rijstijl.
Vind de sticker
Of op het dashboard naast de brandstofmeter. Is de sticker op beide plekken niet te vinden? Probeer dan in de tankdop te kijken.
Dit kan zorgen voor oververhitting en beschadiging. De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leeg rijden daarom geen gewoonte maken”, zegt Tom Huyskens van de Bovag.
Wanneer de benzine bijna op is, zal de brandstofpomp lucht aanzuigen. Tot slot verzamelen vuil en vettigheid zich op de bodem van de tank. Rijd je de tank leeg, dan gaat de brandstofpomp deze troep opslurpen, met eveneens kans op een haperende motor of schade.
Liever geen kleine beetjes tanken
Het lijkt misschien handig om vaker kleine beetjes te tanken, zodat u niet in 1 keer veel geld kwijt bent, maar bij elke tankbeurt gaat er een klein beetje brandstof verloren. Het is daarom het handigste om wat langer door te rijden op uw tank en dan in 1 tankbeurt veel te tanken.
De ANWB waarschuwt om een bezoekje aan het benzinestation niet te lang uit te stellen. Dat is niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je auto. Regelmatig stranden er automobilisten met een lege tank langs de weg. Vorig jaar is de ANWB in 12.600 gevallen te hulp geschoten.
De melding: “minimale afname 5 liter” heeft te maken met het ijken van de pomp. Hoeveelheden van minder dan 5 liter zijn niet gegarandeerd geijkt. In de praktijk kun je ook met je scooter 1 of 2 liter benzine tanken. Je kunt dus zonder problemen de huurauto na gebruik weer aftanken.
Stoppen doe je terug door de darm van uit de jerrycan te halen en hoger te brengen dan het brandstofreservoir van je wagen. Overhevelen met de mond. In plaats van te werken met een pomp kan je ook gewoon aan de darm zuigen tot de brandstof begint te lopen.
Het klopt dat het opladen van een accu meer tijd in beslag neemt dan tanken van benzine of diesel. Als je gaat snelladen langs de snelweg, ben je al minimaal twintig minuten kwijt voor je weer op weg kunt. In vier minuten zit de tank van je auto vol met brandstof, heb je afgerekend en ben je weer op weg.
Het brandstoflampje gaat branden als de auto rijdt op de reservetank. Je hebt dan meestal ongeveer vijf liter over, waar je gemiddeld vijftig kilometer mee kunt rijden. Maar hoeveel dit precies is hangt af van je auto en je rijstijl.
Op zich is dat mogelijk, maar het is dan niet uitgesloten dat u motormanagementstoringen krijgt omdat het motormanagement voortdurend inspuiting en ontsteking moet aanpassen en dat kan zien als een storing.
Vaak kan er 35 tot 60 liter benzine of diesel in een brandstoftank. Het vol tanken kost bijvoorbeeld €60,- Zet vervolgens je trip kilometerteller op 0. De tank is vol en nu kun je gewoon gaan rijden. Na een x aantal gereden kilometer begint het lampje ''Tanken alstublieft'' te branden.
Bij het factureren van je reiskosten aan je werkgever of opdrachtgever, ga je uit van een vaste prijs per kilometer en dat is vaak 19 cent per kilometer. Verbruikt je auto 6,7 l/100 kilometer (dat is 1 op 14,9), dan is die vergoeding genoeg om de brandstofkosten te betalen.
Ford F-Series Super Duty – 181 liter
Deze pick-up van Ford heeft daarom ook de grootste benzinetank van dit moment. In de tank verdwijnen 48 Amerikaanse gallons aan benzine, wat neerkomt op 181 liter.
Een liter kost 1,572 euro. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95/E10 is volgens het overzicht van United Consumers 1,934 euro.
Bij pech ontstaan door het tanken van een verkeerde brandstof, betaal je een eigen bijdrage van € 50,-. De kosten voor eventuele vervolgreparaties zijn voor eigen rekening.
Als het buiten 30 graden of warmer is, zorgt dat voor een snelle opwarming van de brandstof van meer dan 20 graden. De benzine of diesel zet dan in je tank met ongeveer 2 procent uit, wat overeenkomt met 1 liter meer volume in een tank van 50 liter.
Wegenwacht bellen als je verkeerde brandstof hebt getankt
Eigenlijk verdient het aanbeveling om de wegenwacht of een andere pechhulpdienst te bellen. Zij kunnen de tank leegmaken. De brandstof wordt afgevoerd en gerecycled. Soms moeten ze ook leidingen schoonmaken of ontluchten.
Naast het verspillen van de brandstof is er een andere reden waarom je beter kunt stoppen met tanken na de klik. Het kan namelijk op de lange termijn ook zorgen voor schade aan je auto. De benzine kan terechtkomen op plekken waar het niet hoort, zoals bijvoorbeeld in het ontluchtingssysteem.
Volgens onderzoek van Travelcard verlaagden stations die de prijzen een of meerdere malen aanpassen in de vroege ochtend (tussen 03.00 en 06.00 uur) de prijzen om ze in de spitsuren weer hoger te stellen. Echter, 's ochtends tanken kan aantrekkelijker zijn dan in de avond.
Goedkoop tanken doe je op deze dagen
Maandag schijnt de slechtste dag te zijn om te tanken. Op maandag krijg je eigenlijk nergens korting. Tankstations die een vaste kortingsdag hebben, kiezen hiervoor nooit de maandag. De zaterdag is de meest gunstige dag: dan geven de meeste tankstations korting.
Als het brandstoficoontje brandt, kunt u nog een tijd doorrijden. Bij een middenklasse auto zit er meestal nog 6 liter reserve in de tank. Hoe ver u hiermee kunt rijden, hangt af van het brandstofgebruik van uw auto. De meeste auto's kunnen nog zo'n 50 kilometer rijden met 6 liter brandstof.
De tank heeft een inhoud van 35 liter. Iedere 5 liter is een streepje op het display. Bij het laatste streepje gaat hij knipperen en dan zit er nog 5 liter in. Daar kun je ongeveer nog 60/100 km mee rijden.
Volgens brandstoffabrikant BP blijft brandstof in een afgesloten container bij een temperatuur van 30 graden drie maanden goed. Bij 20 graden is dat al meteen zes maanden.