Je buik wordt onder meer dikker en je borsten groter. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten. Zo kan er bijvoorbeeld de eerste drie maanden bloed uit je vagina komen. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van jeuk, duizeligheid en hartkloppingen, harde buiken of tintelende en slapende handen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Tot deze veranderingen behoren verhoging van het bloedsuikergehalte, een groter ademvolume (in- en uitgeademde lucht per minuut) en een groter hartminuutvolume (hoeveelheid rondgepompt bloed per minuut). Ook komt de melkproductie op gang.
Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.
Als je zwanger bent, verandert er een hoop in je lijf. Er begint een embryo te groeien in je baarmoeder, er wordt een placenta en een voorraad vruchtwater aangelegd en je hormonen doen allerlei dingen met je lichaam. Het is een wonderlijk iets wat er allemaal in je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Wat zijn harde buiken? Deze kwaal komt vooral voor vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Harde buiken bereiden je baarmoeder voor op de weeën die je tijdens de bevalling zal krijgen. Ze geven je een gespannen gevoel of kramp.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
De lever maakt gal aan en voert dit af via de galwegen. Galstuwing belemmert de afvoer van galvloeistof, waardoor galzouten zich ophopen in het bloed. Hierdoor ontstaat jeuk. Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.
Zwangerschapscholestase is de medische term voor galstuwing (cholestase) tijdens de zwangerschap. Het treedt voornamelijk op in de tweede helft van de zwangerschap. Het belangrijkste verschijnsel is jeuk. De jeuk kan over het gehele lichaam optreden, maar komt het meest voor op de handpalmen en voetzolen.
Uterusatonie, verminderde contractie van de baarmoeder, waardoor verhoogde hoeveelheid bloedverlies.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel.
De groei van jouw zwangere buik
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Door verschillende zwangerschapshormonen werken je darmen langzamer. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook maken je darmen plaats voor je groeiende baarmoeder. Hierdoor kan je een opgezette buik krijgen als je 7 weken zwanger bent.
Een lichte zwelling in de onderbuik heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan te maken hebben met schommelingen in de hormoonhuishouding. Bijvoorbeeld vlak voor- of tijdens de menstruatie. Ook komt het voor dat (tijdelijke) darmproblemen de oorzaak zijn.