Dit wordt meestal uitgedrukt in decibels (dB) en geeft aan hoeveel geluid de oordopjes kunnen verminderen. Over het algemeen zijn oordopjes met een demping van 20 tot 30 dB geschikt om snurkgeluiden effectief te verminderen. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en voorkeuren.
Voor werkzaamheden wordt het aangeraden om oordoppen te gebruiken met een demping rond de 30 dB, met oordoppen boven de 35dB ben je dus genoeg beschermd. Verder kan je kiezen uit oordoppen van foam of siliconen oordoppen.
Concerten, zware machines en geweerschoten gaan gewoonlijk 100 dB te boven. De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10-30 dB.
“Schuimrubberen oordoppen zorgen voor een algehele demping. Dat betekent dat ze alle geluid dat je oren binnenkomt wegfilteren. Ze dempen ook meer decibel dan oordopjes met een filter. Oordopjes met een filter worden vaak gebruikt om alleen het storende achtergrondgeluid te dempen.
Ook zijn ze niet altijd hygiënisch, waardoor gezondheidsklachten kunnen optreden. Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden oplopend tot 30 dB(A).
Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz. “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Als je geen last hebt van oorontstekingen of van ophoping van cerumen (oorsmeer) in het oor, kun je zonder zorgen doorgaan met het dragen van oordopjes”.
Gehoorbescherming op de werkvloer moet geluid dempen tot onder de grens van 80 dB(A). Meestal wordt naar een geluidsniveau tussen de 70 en 80 dB(A) gestreefd omdat een te grote demping nadelige gevolgen kan hebben.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt. Het is belangrijk te weten dat 100 dB niet twee keer zo luid is als 50 dB.
30 dB: Tikkende klok of een fluisterend gesprek. 50 dB: Regen.
Als je bijvoorbeeld een kettingzaag met een lawaainiveau van 105 dB (A) gebruikt, moet het aanbevolen niveau onder de oorkappen ongeveer 75 dB (A) zijn. Dat betekent dat je een gehoorbeschermer nodig hebt met een demping van ongeveer SNR 30 dB.
Op maat gemaakte oordopjes worden ook wel otoplastieken genoemd. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming op maat. De prijs is afhankelijk van het type gehoorbescherming dat je nodig hebt. Op maat gemaakte oordoppen zijn al er vanaf 59,50 per stuk (set v.a. 119).
Bij 80 dB is geluid pas schadelijk als je 8 uur of langer wordt blootgesteld aan deze hoeveelheid geluid. Een aantal uur in deze hoeveelheid geluid is dus geen probleem.
Zoals eerder uitgelegd filtert- of dempt een ANC/PNC-koptelefoon omgevingsgeluiden, maar het zijn juist de harde volumes uit je koptelefoon die zorgen voor gehoorbeschadiging. Een Noise Cancelling koptelefoon gebruiken met het volume op maximaal, zal je daarom niet beschermen tegen gehoorbeschadiging.
Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
Veelgestelde vragen over slaap oordopjes:
Deze slaap oordoppen dempen storende omgevingsgeluiden, zoals gesnurk, tot ongeveer 30 decibel. Omgevingsgeluiden hoor je dus veel zachter, waardoor je makkelijker in slaap valt en minder snel wakker wordt.
Maar ook langdurige afsluiting door oordoppen of een gehoorapparaat kan leiden tot een ontsteking, omdat de huid gaat broeien als er onvoldoende lucht in de gehoorgang komt. De jeuk is erg vervelend, wat leidt tot nog gepulk en gepeuter. En ook pijn.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.