Vertel het nieuws zelf Als je kind volhoudt dat Sinterklaas wel bestaat, kun je informeren wanneer op school het lootjes trekken en surprises maken begint. Op veel basisscholen is dat vanaf groep 5 of 6. Het is vaak beter om het nieuws zelf te vertellen voordat ze het van klasgenootjes horen.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Je kunt bijvoorbeeld samen naar de Sinterklaas-intocht gaan kijken (pak je baby warm in) of hem een cadeautje in zijn schoentje laten vinden (wel even samen zingen, natuurlijk). Ook kun je een soort mini-pakjesavond organiseren, met een gedicht, een cadeautje en Sinterklaas-versiering.
Vertel het aan je kind aan het begin van de dag. Zo heeft hij tijd om het te verwerken en om vragen te stellen voordat het bedtijd is. Leg het uit in stapjes en begin bijvoorbeeld met: “Weet je nog dat buurman Piet eigenlijk Sinterklaas was, vorig jaar bij opa en oma?”.
Dit zeggen de deskundigen. De meeste kinderen stoppen met geloven in de goedheiligman als ze 7 à 8 jaar oud zijn. Dan eindigt de fase van magisch denken, waarbij fantasie en realiteit door elkaar lopen.
Begint je kind hierdoor te twijfelen, zeg dan dat hij of zij gelijk heeft en dat het inderdaad wel een beetje gek is. Vaak zoekt je kind dan zelf naar een uitleg. Zo komt hij of zij er zelf achter dat Sinterklaas niet echt is. Als je kind twijfelt, kan je beter eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Zodra hij een jaar of 2 is, gaat hij het feest beter begrijpen. Je kan ervoor kiezen om dan te beginnen met het zetten van de schoen tijdens Sinterklaas. Maar ieder kindje is anders en kan hier op een ander moment aan toe zijn. Kijk dus goed naar jouw kindje en wacht er zo nodig nog een jaar mee.
Steeds meer. In 2020 werd er volgens het Economisch Bureau van ING met Sinterklaas gemiddeld 84 euro per persoon uitgegeven. En dat is meer dan het jaar daarvoor, toen mensen gemiddeld 77 euro neertelden. Vanwege het coronavirus werd meer dan de helft van de cadeaus online besteld.
Peuter (15 maanden tot 3 jaar)
Je kind kent en begrijpt al heel wat woorden. Daarom is het belangrijk dat kinderen veel kansen krijgen om zelf te praten.
Voor een jongen of meisje van 2 jaar hebben we het mooiste speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een loopfietsje, zandbak of de eerste stiften.Maar ook een pop of kleine bal vallen in de smaak.
Je kan hierbij denken aan kleding en schoenen. Maar het kan ook een mooie haarband zijn, sloffen, verkleedkleren, haarspeldjes of een warme muts. Iets om te lezen. Kies een boekje dat aansluit op de interesses en de leeftijdsfase van je kind.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Denk aan Sinterklaas films in de bioscoop, de slaapkamer van Sinterklaas in kastelen bezoeken of pepernoten bakken. En in bijna elke plaats hebben ze wel hun eigen intocht. Bij het Sinterklaasfeest hoort heel veel snoepgoed. Namelijk pepernoten, kruidnoten, speculaas, taaitaai en chocoladeletters.
Zelfs voor minder dan 1 euro zijn er leuke cadeautjes te scoren. Hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten, bepalen de ouders zelf. Gemiddeld genomen mogen kinderen dit 1 à 2 keer in de week doen in de periode tussen de intocht en Pakjesavond. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je gezin en wat past bij je budget.
Nederlanders geven meer geld uit aan Sinterklaas: vooral Lego en knuffels op verlanglijstjes. Nederlanders geven meer geld uit aan sinterklaascadeaus dan vorig jaar. Waar in 2022 het gemiddelde bedrag voor cadeaus 114 euro was, is dat dit jaar 129 euro, stelt lootjestrekken.nl na onderzoek onder duizend mensen.
Uitgaven sinterklaasfeest
Gemiddeld geven we per gezin zo'n 116 euro uit aan het sinterklaasfeest. Voor kinderen uit arme gezinnen is dit echter niet vanzelfsprekend.
In 2024 in elk geval € 6.633 (€ 6.035 in 2023). Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind of een stiefkind.
Een Sinterklaastraditie die een wat recentere oorsprong heeft is het zetten van de schoen. Dit werd al in de 15e eeuw gedaan op Sinterklaasavond en was toen bedoeld voor de armen. Kinderen zetten dan op 5 december hun schoen in de kerk, waarna de schoenen werden gevuld door de rijken.
Zolang kindervoeten groeien, kun je schoenen blijven kopen. En tegen de tijd dat je kind negen of tien jaar oud is, vraag jij je geïrriteerd af: wanneer stoppen kindervoeten met groeien?! Eh slecht nieuws: dat duurt nog wel even. De meeste 'kindervoeten' stoppen met groeien op de leeftijd van 20 of 21 jaar.
Omdat de voet ongeveer één cm per jaar groeit, is de juiste pasvorm bij het kopen van schoenen erg belangrijk. Bij meisjes groeien de voeten vanaf hun 12e levensjaar minder snel. Tussen hun 12e en 13e levensjaar stoppen ze met groeien. Voor jongens stopt het ongeveer twee jaar later, dus tussen de 14 en 15 jaar.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.