Waar komt die inflatie ineens vandaan? Dat het leven nu in zo'n rap tempo duurder wordt, komt vooral door de hoge energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming. Deze waren goed voor iets meer dan de helft van de totale inflatie. Naast energie werd ook voeding duurder, vooral vlees, groenten en fruit.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Agro-grondstoffen, energie en transport waren fors in prijs gestegen. Die kosteninflatie kregen ze op dat moment slechts beperkt doorgerekend aan afnemers zoals supermarkten. En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Ook de prijzen van basisvoedsel, zoals graan, rijst, zuivel en vlees, stegen en dat voelden we in de supermarkt. Daar kwam bij dat we meer eropuit gingen toen de pandemie vorig jaar afzwakte. Ook werkten we minder thuis. Dit zorgde voor meer vraag naar bijvoorbeeld brandstof, waardoor benzine en diesel duurder werden.
Ook de coronacrisis heeft invloed op de inflatie. Aan het begin van de pandemie daalde de vraag naar elektriciteit en gas fors omdat de economie plots stilviel. Toen die sneller dan verwacht weer op dreef kwam, steeg de vraag weer sterk maar het aanbod bleef achter. Dat zorgde al voor de oorlog voor verhoogde prijzen.
Zo blijkt dat zwangerschapstests, condooms en 'andere mechanische voorbehoedsmiddelen' (zoals spiraaltjes) gemiddeld 3,2 procent goedkoper werden. Maar ook het beddengoed werd gemiddeld een klein beetje minder duur: 1,3 procent. Producten van papier werden 5,1 procent goedkoper ten opzichte van maart 2021.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Voor Rusland is de EU zelfs de grootste handelspartner. Daarnaast is de EU de grootste investeerder in Rusland. De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
De grootste prijsstijgingen vind je in het pasta-, brood- en zuivelschap. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen worden nauwelijks tot niet duurder. Dat we nu meer betalen voor onze boodschappen, komt volgens de onderzoeker mede door de oorlog in Oekraïne. Ook graan- en arbeidstekorten spelen een rol.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
De afgelopen maand is het leven namelijk met 13,6 procent duurder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze inflatie betekent dat goederen en diensten in augustus 2022 13,6 procent duurder waren dan een in dezelfde maand een jaar eerder. Vorige maand bedroeg de inflatie 11,6 procent.
Moskou Prijzen 2020
Kosten van levensonderhoud in Moskou is: 2.22 keer lager dan in Curaçao. 2.17 keer lager dan in Rotterdam. 2.26 keer lager dan in Amsterdam.
Zorgen over voedselvoorziening door oorlog in Oekraïne, tarwe en graan worden duurder. Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van tarwe en graan. Dus stijgen de prijzen door de oorlog.
De oorlog in Oekraïne leidt ook tot grote tekorten van biologische grondstoffen voor diervoeders. De sector heeft bij de Europese Unie een derogatie aangevraagd zodat pluimveebedrijven en varkensbedrijven 5 procent gangbaar eiwitrijk veevoer mogen bijmengen in biologisch voer.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Er geldt een importverbod voor (producten van) ijzer en staal uit Rusland. Ook daaraan gerelateerde diensten zijn verboden. Meer informatie: EU-verordening 833/2014, bijlage XVII. Er is een importverbod voor cement, hout en kunstmest.
Volgens de Europese berekeningsmethode liggen de prijzen 10,2 procent hoger dan vorig jaar, in april was dat nog 11,2 procent. Nederland staat stevig in de top 10 van eurolanden met de hoogste inflatie. De gemiddelde inflatie in de hele eurozone bedraagt 8,1 procent.
Supermarkten gingen als leveranciers een product niet konden leveren naar een ander. Nu kan dat niet meer, omdat iedereen moeite heeft om aan grondstoffen te komen. Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden.
De hoge inflatie komt vooral door de gestegen energieprijzen, maar ook voeding en kleding zijn duurder geworden. Nieuwe energiecontracten waren in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de prijzen van voedsel stijgen snel verder.