Hoeveel personen u in uw camper mag vervoeren is afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen. Bij de nieuwste modellen campers staat dit vermeld op het kentekenbewijs. Over het algemeen geldt dat er op elke zitplaats die voorzien is van een gordel er een persoon mag meerijden.
Op het kentekenbewijs (achterkant van kentekenpasje) staat het aantal geldige zitplaatsen vermeld. Deze geregistreerde zitplaatsen in de camper moeten voorzien zijn van goedgekeurde gordels.
Het uitgangspunt volgens de Nederlandse wet: Bestuurders van een motorvoertuig en hun passagiers maken gebruik van de voor hen beschikbare autogordel. Zijn er dus plaatsen met autogordel, gebruik die dan zoveel mogelijk. Nog een wetsregel: Er mag slechts één passagier per gordel.
In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
Wanneer u een camper zoekt met 5 of 6 slaapplaatsen heeft u, naast een vastbed achterin, vaak een extra bed nodig. Dit kan zijn: een hefbed in een integraal of semi-integraal óf een hefdak bij een buscamper. Met een vastbed achterin én een groot hefbed komt men vaak aan 4 slaapplaatsen.
Wij adviseren u de volgende dingen standaard bij u te hebben omdat ze in veel landen verplicht zijn: brandblusser, gevarendriehoek, reservelampjes, veiligheidshesjes, verbanddoos.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan.
In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
Sinds juni 2004 staat er op het kentekenbewijs hoeveel geldige zitplaatsen de camper heeft. Elke geldige zitplaats moet voorzien zijn van een goedgekeurde gordel. Wanneer er wel een geldige zitplaats is, maar deze niet is voorzien van een goedgekeurde gordel, mag deze niet worden gebruikt tijdens het rijden.
Passagiers moeten dus gebruik maken van de voor hen beschikbare autogordel en kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1.50 m zijn verplicht een geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel te gebruiken. Achterin moet een kinderbeveiligingsmiddel worden gebruikt als dat aanwezig is.
Duplicaatcode. Soms staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit heet een duplicaatcode (ophoogcode).
Mensen die in het bezit zijn van een B-rijbewijs, mogen momenteel in een voertuig rijden met een maximaal toegestane massa van 3500 kilogram. Dat moet veranderen, vindt NKC. “Dat wringt steeds vaker voor de eigenaren van campers, omdat kampeerauto's steeds zwaarder worden gebouwd”, zo schrijft het in een verklaring.
Met een camper mag en kunt u niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wenst u op reis niet enkel te rijden en wilt u vooral veel zien. Daarom raden wij aan om een gemiddelde afstand van 150 mijl / ca.250 km per dag aan te houden.
Bij elk B-rijbewijs, of dat nou B, B+ of BE is, mag de kampeerauto niet meer wegen dan 3500 kilogram. Voor campers boven de 3500 kg is het 'groot' rijbewijs C rijbewijs nodig. Met dit rijbewijs mag je ook een camper van meer dan 7500 kg rijden. Daarnaast bestaat er ook C1, vaak het camperrijbewijs genoemd.
Zelfs op je eigen oprit zijn er regels waar je je aan moet houden. De regels zijn simpel: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente.
De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's (en dus ook elektrische campers) is een tijdelijke maatregel. Deze maatregel zou aanvankelijk gelden tot 2020, maar er is besloten om de afschaffing uit te stellen tot en met 2024.
Als je in je camper gaat wonen en je blijft door middel van het postadres ingeschreven in de Wet Burgerregistratie Personen, moet je kunnen aantonen dat je van de twaalf maanden in het jaar minimaal vier maanden in Nederland bent.
Veel camperverzekeraars stellen een limitiet aan het aantal kilometers dat per jaar gereden mag worden met de camper. Zo zijn er camperverzekeraars die in de polis hebben opgenomen dat er maximaal 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer per jaar mag worden gereden met de camper.
Gemiddeld kost een nieuwe camper zo'n 40.000 tot 80.000 euro. Maar er zijn ook campers van ruim boven de 100.000 euro. Een tweedehands camper is al te koop vanaf 10.000 euro. Deze prijzen liggen vaak lager in de winter.
De tijd waarin u het beste een camper kunt kopen is het najaar. Dealers weten dan precies wat zij het voorliggende seizoen hebben verkocht en welke camper het beste voor uw situatie is. Daarnaast hebben dealers in het najaar vaak nog wel een aantal modellen die zij graag dat jaar nog willen verkopen.
Vanaf 2035 is het dus onmogelijk om nog een nieuwe camper te kopen met een dieselmotor. Daarnaast schieten milieuzones en lage-emissiezones als paddenstoelen uit de grond, waarbij de emissievoorwaarden steeds strenger worden.