Heel intensief sporten en in het rood gaan is niet aan te raden met een verkoudheid. Maar gewoon lichtjes wat joggen, fitnessen, fietsen of zwemmen, dat kan zeker geen kwaad.
Met de NeckCheck kan je makkelijk bepalen of je wel of niet mag zwemmen. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek, zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en je hebt bij dit alles geen koorts, dan is sporten toegestaan.
Met een verkoudheid (zonder koorts) mag je sporten, doe het wel rustiger aan. Dus reduceer je trainingsomvang en vermijd zware trainingen. Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust of als je verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis kun je beter niet gaan trainen.
Lucht je huis
Maar wanneer je verkouden bent moet je dit al helemaal niet vergeten. Droge en warme lucht zorgt namelijk voor irritante van de slijmvliezen. Hierdoor kunnen de klachten nog erger worden dan ervoor. Zorg dus dat je af en toe even het raam openzet.
Het is verstandig om een aantal weken niet te zwemmen. Ook roken is schadelijk. Probeer infecties met verkoudheid te vermijden.
Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Met deze tips kan je je lichaam ondersteunen en de symptomen van een verkoudheid verzachten: Rust zo veel mogelijk.Slapen en dommelen bevorderen het genezingsproces. Zorg hierbij voor een goed geventileerde slaapkamer.
Maar is je conditie dan slechter als je verkouden bent? Nee, zo snel gaat je conditie namelijk niet achteruit. Dat je met een verkoudheid sneller buiten adem bent en een hogere hartslag hebt, heeft te maken met het feit dat je lichaam druk bezig is met het 'opruimen' van de infectie.
blijf thuis wanneer je ziek bent, overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken, vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
Elke zwemslag is gericht op verschillende spiergroepen, terwijl het water zorgt voor een zachte weerstand. Niet enkel je spieren krijgen een workout. Ook het cardiovasculaire systeem wordt getraind: zwemmen maakt je hart en longen sterk.
Zwemmen is goed voor je hart, longen en hersenen
Deze aerobische sport is erg goed voor je hart en longen.
Richt je tot voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen, zoals vitamine C, foliumzuur, zink, ijzer selenium en vitamine D. En natuurlijk is gehydrateerd blijven en voldoende rust krijgen cruciaal. Dus: het is niet echt mogelijk of gunstig om je verkoudheid uit te zweten.
Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Als je snotverkouden bent, is paracetamol voor de meeste mensen het best denkbare medicijn. Het werkt tegen hoofd- en keelpijn, is koortsverlagend en heeft eigenlijk nauwelijks bijwerkingen.
Van der Leest: "Het beste is om je neus op te halen. Dat is de natuurlijke richting waarop de neus de hele dag het slijm afvoert. Op die manier stuur je het slijm via je keel naar je maag en rekent het maagzuur daar af met eventuele ziekteverwekkers.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Je kan stomen door de hete lucht van je lekkere warme douche goed in te ademen, maar je kan ook boven een kom met heet water hangen (maximaal zestig graden Celsius). Doe dit drie keer op een dag voor een kwartiertje voor het beste resultaat. Nog een fabel: het toevoegen van zout of menthol aan het water heeft geen zin.