Gevolgen dumping Dumpingklachten kunnen leiden tot een angst om te gaan eten. Daarnaast kunnen er minder voedingsstoffen uit je voeding opgenomen worden doordat het voedsel te snel door de darm heengaat. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen.
Algemene adviezen bij vroege dumping
Vermijd producten die veel vet bevatten (snacks, gefrituurde producten, koek en gebak, roomijs, enzovoorts). Neem bij ernstige klachten een half uur rust na de maaltijd door te gaan liggen. Neem 6 tot 9 kleine eetmomenten per dag. Drink niet tijdens de maaltijd.
De aanvallen duren, afhankelijk van de hevigheid en de persoon, een half uur tot een uur. Dit varieert van vermoeidheid, veelvuldig gapen en een licht gevoel in het hoofd tot zweten, trillen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree, hevig braken en een sterk gevoel van niet-welbevinden.
Dumping is een verzamelnaam voor klachten die optreden wanneer voedsel vanuit de maag te snel wordt aangeboden aan de darm. Dit komt soms voor na een gastric bypass (maagverkleining). De intensiteit en duur van de klachten verschillen per persoon.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Eet rustig en kauw goed. Neem kleine maaltijden (6 tot 8), goed verspreid over de dag. Neem droge maaltijden, 30' voor of na de maaltijd drinken (soms is één glas vocht tijdens de maaltijd mogelijk). Vermijd snelresorbeerbare suikers (druivensuiker, suiker, suikerwaren, gesuikerde gerechten en gesuikerde dranken).
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
Misselijkheid/braken
Meestal gaat de misselijkheid vanzelf weer over. Na de operatie kan er zwelling ontstaan bij het maagje. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor braken kan ontstaan.
Mensen met obesitas die op middelbare leeftijd een bariatrische ingreep ondergaan, leven gemiddeld drie jaar langer dan degenen die niet geopereerd worden, zo blijkt uit Zweeds onderzoek dat in The New England Journal of Medicine verschijnt.
De eerste 3 weken na de operatie en hospitalisatie
Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi).
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
Het voedsel komt vanuit de maag te snel in de dunne darm en de alvleesklier maakt hierdoor in korte tijd te veel insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen komt. Door de overmatige aanmaak van insuline daalt het bloedsuiker te snel en ontstaan er klachten.
Dat is ongeveer 1 op de 5 patiënten. Het dumpingsyndroom komt vooral voor na een Gastric Bypass, maar het kan ook optreden na een Gastric Sleeve.
In veel gevallen heeft acute misselijkheid te maken met het eten van voedsel dat bedorven is. De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Vroege dumping
Deze klachten ontstaan doordat voedsel in te grote brokken in de dunne darm terechtkomt en daar veel vocht uit het bloed aantrekt. Hierdoor is er minder vocht aanwezig in de bloedvaten en daalt de bloeddruk. U kunt zich dan duizelig, suf en vermoeid voelen en hartkloppingen krijgen.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Wanneer je na een gastric bypass (in veel mindere mate na een sleeve) te veel of te snel zou eten, maar vooral te veel suikers of ook te veel vetten, dus kortom een fout zou maken tegen de regels, is de kans groot (60-70%) dat je er “mottig” van wordt!
Kan de nieuwe maag weer uitrekken? Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet.
Gastric Bypass is een veelvoorkomende operatie voor gewichtsverlies en is veilig en efficiënt. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 2 uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Met deze operatie wordt het volume van de maag verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, tot een volume van 15 tot 25 ml.
Na een paar jaar komen heel veel patiënten weer een paar kilo aan en dat is soms niet te voorkomen. Meestal komt dit omdat ongemerkt het eetgedrag- en beweeggedrag weer verandert. De maaltijden zijn te vet of bevatten teveel suiker. Hierdoor krijg je weer teveel calorieën binnen.
Een maagverkleining is een effectief middel tegen ernstig overgewicht, maar kent veel risico's. Je moet dan ook aan strenge criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n operatie. Het is geen magische oplossing: je moet goed op je voeding blijven letten en voldoende bewegen.
Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding. Vezels houden namelijk vocht vast in de darmen.
Een lage bloeddruk na het eten wordt ook wel postprandiale hypotensie genoemd. Om een maaltijd goed te kunnen verteren gaat er kort na het eten meer bloed naar de maag en darmen.Zodoende gaat er minder bloed naar het hoofd, waardoor u duizeligheid kan ervaren.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.