Oekraïner - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
In 2001 gaf 72% van de bevolking van Kiev aan "Oekraïens" als moedertaal te spreken, terwijl 25% het "Russisch" sprak.
Uitspraak. IPA: (Noord-Nederland): /ukraˈʔinə/, /ukraˈjinə/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /ukraˈɦinə/
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Het werd de Z van 'za' – wat 'voor' betekent. Het ministerie publiceert er een reeks aan leuzen mee: voor de overwinning, voor onze soldaten, voor Rusland, voor onze helden, voor Poetin en zelfs: voor vrede.
Drinken in Oekraïne: In Oekraïne wordt veel thee gedronken. Koffie is vaak oploskoffie. Bier is er volop en in veel soorten, Oekraïne kent wel 40 verschillende merken. Wijn is ook goed verkrijgbaar, maar is duur en meestal vrij zoet.
Voor de uitspraak maakt het overigens niet veel uit, in ieder geval niet voor Engelstaligen. Voor Nederlanders is er wel verschil tussen kie-jef of kie-jif. Die uitspraakkwestie geldt voor meer Oekraïense steden. Nederland zegt: Charkov, Oekraïeners zeggen Charkiv.
Hallo! Доброго ранку! Goedemorgen! Доброго дня!/ Добридень!
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
Is Oekraïens leren moeilijk? De Oekraïense taal lijkt misschien moeilijk. Je herkent maar weinig woorden en het Cyrillische schrift is beslist even wennen. Maar met de taalcursus Oekraïens voelt het toch al snel vertrouwd.
Oekraïne (BBP €2.669)
Lidmaatschap, het verlies aan vertrouwen in de post Euromaiden regering en de Russische interventies zorgen ervoor dat er weinig kans is (geweest) op economische groei.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Van 1917 tot 1919 was Kiev de hoofdstad van de Volksrepubliek Oekraïne. In 1922 werd Oekraïne een sovjetrepubliek, maar de hoofdstad werd Charkov, tot in 1934 Kiev weer de hoofdstad werd.
De spelling van de hoofdstad van Oekraïne is daarom voortaan Kyiv, in plaats van Kiev. De krant volgt daarmee internationale media, zoals The New York Times, AP News, BBC en The Guardian. Kiev is namelijk de Russische spelling, Kyiv de Oekraïense.
In Oekraïne staat er 's morgens een goed ontbijtbuffet voor u klaar. Meestal krijgt u een warm gerecht, zoals pannenkoeken met een hartige vulling of zure room. Ook tijdens de lunch en het diner wordt er warm gegeten. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten.
Borsjt - lekker met lookbroodjes
Heerlijk op smaak gebracht met zure room of yoghurt, wordt borsjt meestal geserveerd met lookbroodjes. Oekraïners hebben ook een speciale voorjaarsborsjt die groen is. Traditioneel leert elk Oekraïens meisje borsjt koken voordat ze trouwt.
Borsjt is misschien wel het bekendste Oekraïense gerecht. Het staat in Polen bekend als Barszcz en in Rusland ook als borsjt, maar het gerecht komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Een klassieke borsjt wordt gemaakt met uien, kool, wortelen, aardappelen, tomaten en rundvlees (velen maken het ook vegetarisch).
De Z zou voor "za pobedoe" (voor de overwinning) staan, hoewel dit in het cyrillisch schrift een "з" zou moeten zijn (van "за победу"). Het zou ook kunnen staan voor "Zapad" (West), wat de richting van de troepenbeweging in Oekraïne zou kunnen betekenen of de oorsprong van het voertuig.
Op Instagram postte het Russische ministerie van Defensie (MvD) op 3 maart 2022 dat het 'Z' symbool een afkorting is van de uitdrukking 'voor de overwinning' (Russisch: за победу, geromaniseerd: za pobedu), terwijl het 'V'-symbool staat voor 'Onze kracht ligt in de waarheid' (Russisch: сила в правде, geromaniseerd: ...
Kranten en nieuwssites speculeerden over de betekenis van die Z. Sommigen zagen de Z als afkorting van za pobedoe, in het Russisch 'voor de overwinning'. Anderen menen dat de Z staat voor zapad, Westen, of verwijst naar doelwit nummer 1: de Oekraïense president Zelenski.