Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
1 a 2x per jaar onderhoud je de geoliede houten vloer met onderhoudsolie. Het is goed om hem dan eerst te reinigen met een intensiefreiniger/ontvetter. Zo kan de onderhoudsolie beter intrekken.
Droog en nat onderhoud houten vloeren
Stofzuig, wis of veeg de vloer daarom dagelijks. Reinig alleen vochtig met warm water en Onderhoudszeep indien noodzakelijk. Gebruik daarbij altijd een goed uitgewrongen mop of dweil. Gebruik op je Aquamarijn olievloer geen onderhoudsproducten van andere merken.
Beste koop
Deze Leifheit Profi vloerwisser XL Micro duo is de eerste dweil die we uitgeprobeerd hebben. Deze microvezel dweil van 42 cm is geschikt voor nat wissen van harde vloeren zoals een marmeren vloer of een houten vloeren. Je moet dus wel eerst even stofzuigen voordat je gaat dweilen.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Als het gaat om een kwetsbare vloer zoek hier het materiaal van de dweil dan op uit. Op een houten vloer wil je bijvoorbeeld niet te nat dweilen. Een vloerwisser is over het algemeen beter om dan te gebruiken dan een mop. Als je verder nog niets aan schoonmaakspullen in huis hebt is het heel handig om een set te kopen.
Gebruik hiervoor de naturel olie. Ook deze olie roer je eerst goed om. Giet de olie in een verfbak en gebruik een mohairroller voor het aanbrengen van de tweede laag olie. Rol je hele vloer in met de olie.
De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Afhankelijk van het gebruik zal de vloer na verloop van tijd wat schraler worden. Dan wordt het tijd om de vloer in de onderhoudsolie te zetten. Bij normaal huishoudelijk gebruik is over het algemeen één keer per jaar voldoende. Bij intensiever gebruik eventueel vaker oliën, dit kan ook plaatselijk.
De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte. Je kunt de levensduur de houten vloer zelfs nog verlengen.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
Je mag geolied parket nooit dweilen met alleen maar water. Anders neem je de beschermende olie die erop zit weg en wordt je parket erg gevoelig voor hardnekkige vlekken. Je moet dus een voedend product, Woca Natuurzeep, aan je dweilwater toevoegen.
Laat uw houten vloer eens in de 8 tot 15 jaar schuren en laat direct een nieuwe afwerklaag aanbrengen. Voor commerciële ruimtes adviseren wij om houten vloeren eerder te laten renoveren. Denk hierbij aan 4 tot 8 jaar.
Olie is puur natuur en laat zich heel goed verwerken. Lak daarentegen heeft de naam dat het gaat krassen en ook dat het glimt, maar dat is niet helemaal waar. Er is best wel doffe lak op de markt en met krassen valt het ook wel mee, maar olie kan toch bij kleine krasjes beter bijgewerkt worden.
Voor het afwerken van een houten vloer breng je altijd twee lagen aan, de eerste laag trekt in de plank, en de tweede laag sluit de toplaag als het ware af, zodat deze vuil en vochtwerend wordt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.