Zweefalgen bestrijden met een UV-C unit
Bacteriën, virussen en algen kunnen zich niet meer vermenigvuldigen, sterven en verdwijnen uit het water. Het resultaat is een heldere en gezonde vijver zonder dat toevoeging van chemicaliën nodig is. Een UV-C unit is dan ook onmisbaar in iedere (zwem)vijver.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Een vijver die niet helder is, heeft last van algenbloei. Hierbij kleurt het vijverwater groen en troebel en de groei van zuurstofplanten gaat achteruit. De boosdoeners zijn zweefalgen: microscopisch kleine plantjes die zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Met een vijverstofzuiger verwijder je het vuil op de vijverbodem. De vijverstofzuiger richt je heel precies op het vuil en je verstoort er de rust van je vissen nauwelijks mee. Combineer dit met vijverbacteriën die speciaal voor jou aan de slag gaan met de afbraak van dit bodemvuil.
U dient jaarlijks een dosering Maerl toe te voegen. Hierna hebt u een hardheid van 12 º DH, wat de basis is voor een goed biologisch evenwicht.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten. Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel.
Oorzaken van een daling van het waterniveau
Bij zeer droog en zonnig weer verdampt een aanzienlijke hoeveelheid water. Een verdampingsverlies van 1 cm per dag is normaal. Bij droog en winderig weer kan de verdamping oplopen tot 2 cm per dag.
Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit. Als er te veel cyaanzuur in het water zit is de enige oplossing het zwembadwater verversen.
Vijver zonder filter
Het is mogelijk om een vijver te houden zonder dat er een filterinstallatie aan te pas hoeft te komen. Voorwaarden zijn geen of zeer weinig aanwezige vissen, dat er volop zuiverende planten zijn aangebracht en dat de vijver niet volop in de zon ligt.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
Maerl is een natuurproduct dat geschikt is voor het gebruik bij nieuwe vijvers. Het zorgt eigenlijk voor een goede hardheid (die hij ook verhoogt) en stimuleert de ontwikkeling van goede bacterien in uw vijver.
Maerl kalk of zeewierkalk is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek zeer geschikt in nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Deze kalk verhoogt de algehele water-hardheid van het vijverwater en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen. Gebruik het regelmatig om de vijver helder te houden. Regenbuien en organisch restmateriaal in de vijver kunnen de waterharheid flink verlagen. De planten in de vijver groeien slecht door gebrek aan mineralen.
Groot onderhoud vijver: modderlaag verwijderen
Nadat de vijver is leeggepompt, kun je voorzichtig de modderlaag van de bodem verwijderen. Let hierbij goed op, dat je het folie niet beschadigt. In de modder op de vijverbodem zullen waarschijnlijk ook wortels van waterplanten lopen. Haal deze ook zoveel mogelijk weg.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.