In het vlak kunnen we elk punt beschrijven met zijn coördinaten: - Het eerste coördinaatsgetal noemen we de x-coördinaat. Deze verandert wanneer we het punt horizontaal verplaatsen. - Het tweede coördinaatsgetal noemen we de y-coördinaat.
De y-coördinaat geeft aan hoeveel stappen je naar boven of naar beneden moet. Als je naar links of naar beneden moet om bij je punt te komen zijn je x-coördinaat of y-coördinaat negatief. Bijvoorbeeld, voor punt P waarvoor je 2 stappen naar rechts en 4 omhoog moet zetten vanuit de oorsprong zijn de coördinaten (2,4).
Het snijpunt met de y-as
Kijk maar naar een assenstelsel, de y-as ligt altijd op x = 0. De y-coördinaat van dit snijpunt is te berekenen door x = 0 in te vullen in de functie. Dus: f(0) = a · 0 + b = 0 + b = b. Het snijpunt met de y-as ligt dus op punt (0,b).
Betekenis: Y-as
De y-as is de verticale as van een kaart of grafiek. Samen met de horizontale x-as is het mogelijk om coördinaten of overeenkomstige waarden uit te zetten. In het geografische coördinatenstelsel komt de y-as overeen met de nulmeridiaan (Greenwich).
Coördinaten zijn twee getallen of letters die de plaats van iets bepalen. Bepaal eerst de horizontale plaats en vervolgens de verticale plaats. Schrijf altijd eerst de letter of het cijfer van de horizontale plek op en daarna die van de verticale. Je hebt dan de juiste coördinaten of het juiste vlak gevonden.
Coördinaten opgeven om een plaats te vinden
Hier volgen een paar voorbeelden van geaccepteerde notaties: Decimale graden (DD): 41.40338, 2.17403. Graden, minuten en seconden (DMS): 41°24'12.2"N 2°10'26.5"E. Graden en decimale minuten (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418.
Schuif de kaarthoekmeter naar rechts langs de zuidlijn richting het oosten, tot je bij 74 komt (huisje in). Schuif daarna de kaarthoekmeter omhoog tot je bij 17 komt (trapje op). De plaats waar de punt van de kaarthoekmeter eindigt is het coördinaat dat je zoekt. Je kunt het coördinaat af lezen op je kaarthoekmeter.
y-assen (meerv.) Bron: WikiWoordenboek. De verticale referentieas in een coördinatenstelsel. In een driedimensionaal coördinatenstelsel staat de y-as loodrecht op het nulpunt in het basisvlak.
Om een punt in een assenstelsel aan te geven geef je aan hoeveel stappen naar rechts (of links) en naar boven (of beneden) je moet zetten vanuit punt O. Hoeveel stappen het zijn wordt aangegeven met de x-coördinaat en de y-coördinaat. De x-coördinaat geeft aan hoeveel stappen je naar links of rechts moet.
Als de grafiek een lineaire relatie heeft, is het een rechte lijn met een bijbehorende lineaire functie. De standaardfunctie behorend bij een lineair verband is y = ax + b, waarbij a het hellingsgetal en b het startgetal (ook wel de beginwaarde genoemd) is.
Methode. De grafiek van de lineaire formule y = ax + b is een lijn met de volgende gegevens: a is de richtingscoëfficiënt. b is de constante (ook wel begingetal of startgetal genoemd)
Als er een positief getal voor x2 staat in een kwadratische formule is de grafiek een dalparabool. Een dalparabool heeft een laagste punt, dit noemen we ook de top. Bijvoorbeeld: y = 3x2 + 5x + 2. Stel de formule van een parabool is: y =-x2+ 8x + 6, dan is a = -1, b = 8, c = 6.
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
De Z is een van de symbolen die sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 worden gebruikt op militaire voertuigen van de Russische strijdkrachten, samen met de O en de V. De symbolen ontstonden spontaan na de inval in Oekraïne en werden door de Russische autoriteiten meteen omarmd.
Een geografische coördinatenstelsels omspant de hele aarde. Geografische coördinatenstelsels omspannen de hele aarde. Het raster bestaat uit parallellen (lijnen die parallel lopen aan de evenaar) en meridianen (lijnen die van de Zuid- naar de Noordpool lopen).
De 'Z' kan volgens verschillende experts ook staan voor 'zapad', wat 'west' betekent in het Russisch. Daarmee kan de regio waarin de Russische troepen gestationeerd zijn worden aangeduid, of de richting waar ze naartoe trekken. Anderen opperen dat de Z staat voor 'Zelenski', als doelwit.
De y (vaak i-grec of Griekse ij genoemd) is soms een klinker en soms een medeklinker. Het hangt van de uitspraak af. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j).
De Griekse ypsilon werd door de Romeinen in het Latijnse alfabet overgenomen als de letter Y. Deze Latijnse letter wordt in het Nederlands en diverse andere Europese talen nog steeds ypsilon, Griekse y en/of i-grec genoemd.
Omdat de letter werd overgenomen door de Romeinen uit het Griekse alfabet. De 'y' (of ypsilon) gaf een Griekse klank weer die het Latijn niet kende. Vermoedelijk klonk de letter als onze 'uu'. De letter 'y' werd door de Romeinen gebruikt om Griekse leenwoorden te schrijven waarin hij voorkwam.
Op hun site The World Factbook staat bij Nederland de locatie 52°30 0 N, 5°45 0 E, oftewel: de Haringweg in Dronten.
ETRS89 is sinds 1 oktober 2000 het officiële driedimensionale coördinatenstelsel van Europees Nederland. De transformatie van ETRS89 naar RD bestaat uit 3 stappen: Een gelijkvormigheidstransformatie van ETRS89-coördinaten naar geografische coördinaten ten opzichte van de Bessel (1841)-ellipsoïde.
0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar.