Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Meng vier eetlepels baksoda met één eetlepel water in een kleine kom. Gebruik een doekje of een oud T-shirt, doop dit in het sodamengsel en poets hiermee je zilveren sieraden één voor één op. Als je alle oppervlaktes hebt gehad, spoel af onder koud water en je glans is terug.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken. Als je ring verkleurd is, kun je 'm wel opnieuw laten vergulden.
Je kan zilver poetsen met wat tandpasta. Daarna wrijf je het zilver op met een wollen doek. Zilveren sieraden of bestekken krijgen zo hun glans terug. Een prima middel om vlekken van zilverwerk te verwijderen is een mengsel van brandspiritus en talkpoeder.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Zilver reinigen
Deze worden weer mooi glimmend als je ze in een bakje met kokend water, soda en (niet te vaste) proppen aluminiumfolie legt. Als het niet meer bruist, kun je ze opwrijven met een zachte doek en glimmen ze weer.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Wij raden het af om (zilveren) sieraden schoon te maken met huishoudmiddeltjes zoals soda, azijn, citroen en dergelijke. Huishoudmiddeltjes en voedingswaren lijkt onschuldig om een keer uit te proberen maar tast zilver en andere materialen aan en kan het zelfs deels oplossen.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Een sopje gebruiken
Dit is vaak het geval bij oude, veel gebruikte of antieke sieraden. In dit geval is het aan te raden om uw sieraad goed schoon te maken in een sopje. Gebruik hier ter assistentie een zachte borstel bij. Als het sieraad erg vies is, kunt u ook afwasmiddel gebruiken.
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen verkleuren je zilveren sieraden snel zwart. Dit komt voornamelijk door veel gebruik van zonnebrand crème in combinatie met zweet en parfum. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen.