Gerst en tarwe bevatten van nature gluten. Hoewel een deel tijdens dit proces wordt afgebroken, blijven altijd gluten achter. Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kan je bier dus niet drinken, ook alcoholvrij bier niet. Maar gelukkig komen er steeds meer glutenvrije bieren op de markt.
Er is wat onduidelijkheid hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 PPM (parts per milion) gluten vallen. Maar bier is een gefermenteerde drank. Door het bereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test.
In de EU mogen bieren met niet meer dan 20 mg gluten per kg als "glutenvrij" worden bestempeld. Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kan je bier dus niet drinken, ook alcoholvrij bier niet.
Hertog Jan Pilsener is een Nederlands pilsbier. water, gerstemout, mais, gerst en hop.
LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staat er op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo.
Bavaria heeft recht op gebruik van het officiële logo van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en heeft een geldig certificaat voor de productie van glutenvrij bier. Bavaria Pilsener Glutenvrij is een zuiver en goed doordrinkbaar pils met een aangename lichte bitter in de afdronk.
Hoewel wijn een glutenvrije drank is, moet u oppassen voor industriële sangria's en zomerroodjes (=wijn + frisdrank), want die kunnen wel gluten bevatten. Als deze dranken thuis worden bereid, met wijn en frisdranken, kunnen we deze gerust drinken.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
In het productieproces van wijn worden geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt.Dat betekent dus in principe dat wijn glutenvrij is. Goed nieuws dus voor alle wijnliefhebbers onder ons!
Ze besluiten de Arcense brouwerij te huren om die zelf te gaan exploiteren onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Ze brouwen er geen Pilsener meer, maar leggen zicht toe op speciaalbieren.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Pils is een specifieke soort binnen de bieren. Pils onderscheidt zich door de lichte kleur en verfrissende eigenschappen. In wezen is bier dus eigenlijk de verzamelnaam van alle alcoholische dranken die uit hop en gerst gebrouwen zijn. Terwijl pils verwijst naar een specifieke stijl van het brouwproces.
Brood, granen en afgeleiden
Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Dat is te kort door de bocht. Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff.