Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als jij dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
Een slimme meter geeft u onder andere beter inzicht in uw energieverbruik en het besparen van energie. Om de 2 maanden ontvangt u namelijk een verbruiks- en kostenoverzicht. Uw meterstanden hoeft u ook niet meer door te geven. Dit gebeurt automatisch.
Netbeheerder levert de slimme meter
U krijgt van uw netbeheerder een brief met het aanbod voor een slimme meter. Uw netbeheerder is het bedrijf dat in uw woonplaats verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud van het energienetwerk. U kunt uw netbeheerder vinden op Eancodeboek.nl door uw adres in te vullen.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis. Vraagt u eerder om een slimme meter? Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren. Meer informatie over blokkeren van de slimme meter.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Een digitale en slimme meter worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo vreemd, ze lijken ook behoorlijk op elkaar. Maar bij een slimme (digitale) meter hoef je niets te doen, je meterstanden worden automatisch uitgelezen door de leverancier. Daarmee verschilt deze gasmeter van een digitale meter.
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Je verbruik zien
Via Menu > Grafiek zie je jouw energieverbruik voor zowel stroom als gas. Je ziet je verbruik per uur, dag, week, maand en jaar en uitgedrukt in kubieke meters, kilowattuur en euro's.
Bedenkingen na weigeren slimme meter
Heb je de slimme meter op dat moment geweigerd en wil je later toch wel een slimme meter aanvragen? Dan mag de netbeheerder kosten voor de slimme meter(s) in rekening brengen. Je maakt dan een nieuwe afspraak met de netbeheerder voor het plaatsen van de slimme meter.
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kubieke meter (m3) gas en 2.479 kilowattuur (kWh) elektriciteit.
Hoe kan u achterhalen welk telsysteem u hebt? Hebt u een analoge meter, dan kan u dit op de meter controleren: u ziet één (enkelvoudig) of twee (dag/nacht) rijen met bewegende cijfers. Ook op uw jaarlijkse afrekeningsfactuur vindt u deze info terug.
Je gasmeter hangt meestal op kniehoogte in je meterkast. Op de teller staat je meterstand in kubieke meters (m³). Woon je in een wat ouder huis, dan kan de gasmeter ook onder de trap of in de kelder zitten.
De slimme meter kan de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal. Een digitale meter kan dit niet. In de digitale niet-slimme meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter kan geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
De gemiddelde prijs was: 40 cent voor 1 kilowattuur (kWh) stroom. 1,74 euro voor 1 kubieke meter (m3) gas.
Om de batterij te besparen van uw gasmeter gaat het display automatisch in slaapstand. Hierdoor ziet u geen meterstanden op het display. Wilt u uw meterstanden aflezen? Druk dan op de hiervoor bedoelde knop.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Hoe lang gaat een gasmeter mee? Gasmeters blijven volgens netbeheerders minimaal 20 jaar veilig en goed werken.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Ik wil helemaal geen slimme meter
Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.