#2 De ideale duur van een powernap bestaat 'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers. Je kan de diepe slaapfase zien als het gevarengebied van een middagdutje.
De ideale powernap duurt 90 minuten, omdat je dan een volledige slaapcyclus doormaakt, en neem je best na 13 uur.
Wanneer lassen we het best een middagdutje in? We weten nu dus dat we het best mikken op een slaapje van 15 tot 30 minuten, en idealiter 26 minuten volgens de NASA.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Volgens De Lau zijn powernaps over het algemeen goed om te doen. Uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje. 'Wij raden middagdutjes wel altijd af aan mensen die kampen met slapeloosheid.
Sommige kinderen hebben nog hun middagdutje nodig als ze naar school gaan, terwijl anderen helemaal geen dutjes meer doen voordat ze naar school gaan. Over het algemeen beginnen kinderen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar met het afbouwen van hun middagdutjes.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Een kort dutje – vaak een powernap genoemd– kan helpen bij slaaptekort, een alert gevoel bevorderen en het cognitief vermogen een boost geven. Dat zegt ook Slaapcoach Floris Wouterson.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Het is verstandig het middagdutje geleidelijk aan af te bouwen. Om het slaapje af te bouwen, maak je het bijvoorbeeld telkens een kwartier korter. Breng je kind dan 's avonds wel wat eerder naar bed. Een andere manier om het middagslaapje peuter af te bouwen, is je kind om de dag 's middags te laten slapen.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal is er sprake van een chronisch slaaptekort doordat mensen te kort op bed liggen.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
Het is ook geen goed idee om je verloren slaap van de vorige nachten in te halen door een middagdutje, want deze helpen niet om je slaaptekort op te lossen. Onderzoek heeft wel al aangetoond dat powernaps ook heel wat voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het houden van een siësta gezond is. Zoutberg stelt daarentegen dat de siësta slecht is voor het gezinsleven omdat de middag wordt gebruikt voor het heen en weer rijden naar huis en een korte slaap en van de avond weinig meer overblijft.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen. Een omgevingstemperatuur van 14°C tot 20°C is het meest geschikt voor de slaapkamer.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Kleine Leving Syndroom, ook wel Sleeping Beauty Syndrome genoemd.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Slaap is belangrijk om het lichaam jong en vitaal te houden. Door te slapen herstelt het lichaam – zowel lichamelijk als geestelijk. Naarmate we ouder worden, neemt de behoefte aan slaap af omdat we overdag minder actief zijn en meer rusten. Toch hebben heel wat ouderen te kampen met slaapstoornissen en insomnia.
Om te herstellen van de vermoeidheid van de vorige dag, moet een volwassene ongeveer 7,5 uur slapen (wat overeenkomt met 5 cycli). Als je bijvoorbeeld 's morgens om 6 uur moet opstaan, is het aangeraden om rond 22u30 te gaan slapen.
Een uur slaap inhalen, dat doet u niet door op een ander moment een uurtje meer te slapen. Een studie uit het wetenschappelijke vaktijdschrift Scientific Reports wijst uit dat u ongeveer vier dagen degelijk moet slapen alvorens u zelfs maar één uur slaap inhaalt.