De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.
Je bent in Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje.
Spanje kent een systeem van publieke gezondheidszorg (in de volksmond ´Seguridad Social´ genoemd) en een uitgebreid systeem van privé gezondheidszorg. Deze scheiding treffen we niet alleen aan in de ziekenhuiszorg, maar ook bij huisartsen, tandartsen, verpleeghuizen, thuiszorg, fysiotherapeuten.
Dit is geen vrije keuze maar een verplichting. Sinds 1 januari 2019 is dat bedrag minimaal maandelijks 283,30 euro en maximaal maandelijks 1.220 euro (afhankelijk van de hoogte van het zogenaamde fictieve loon ofwel base de cotización).
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Om het armoedeprobleem te bestrijden heeft de Spaanse regering vanaf 1 juni versneld een basisinkomen ingevoerd, voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. Dit is een nationale uitkering van zo'n 460 tot 1100 euro per maand, afhankelijk van de gezinssamenstelling.
Normaal gesproken moet 40% van de kosten van geneesmiddelen door de patiënt worden betaald. Dat geldt niet voor gepensioneerden. Voor hen worden de kosten volledig vergoed. Medicijnen worden, merkwaardig genoeg, niet vergoed als ze door artsen in de privézorg worden uitgeschreven.
Alles over particuliere zorgverzekeringen in Spanje. U heeft al een verzekering vanaf 29 euro per maand! Nu tijdelijk zelfs ziektenkostenverzekeringen tot en met 45% korting. Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan bij Barbara en haar team.
De prijs van de verzekering is meestal een percentage van de waarde van het gebouw. Voor een huis van 300.000 euro kan de verzekering ongeveer 2.500 euro bedragen, waarbij het tien jaar lang elk bestaand probleem van structurele oorsprong of grondinstabiliteit dekt.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Verzorgingshuizen bestaan niet in Spanje, tenminste door de staat aangeboden (privé verzorgingshuizen bestaan nog wel). Het is gebruikelijk dat u pas wordt opgenomen in een verpleeghuis als u niemand meer heeft die voor u kan zorgen en als u écht verpleeghuiszorg nodig heeft.
Centros de Salud – Gezondheidscentra
Gezondheidscentra (Centros de Salud) verlenen de primaire gezondheidszorg aan de Spaanse burgers. Hier vinden consultaties plaats tussen (huis)artsen en patiënt. Je kunt deze Centro de Salud vergelijken met onze multidisciplinaire huisartsenposten.
U moet bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar u bent ingeschreven melden dat u zal verhuizen naar Spanje. De gemeente zal u dan een getuigschrift van afvoering bezorgen, waarmee u zich later kan inschrijven in het Belgische consulaat te Spanje.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
Andere nationale feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, zijn 7 april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart, de dag dat ook de Feesten van Gràcia/ beginnen), 12 oktober (Día de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van ...
Er zijn bijna 800 ziekenhuizen in Spanje. Ongeveer 2/3 van de ziekenhuisbedden bevinden zich in openbare ziekenhuizen waar 80% van alle ziekenhuiszorg plaatsvindt.
Veel dingen zijn in Spanje een stuk goedkoper dan thuis. Zo zijn bijvoorbeeld benzine, bioscopen, uit eten in een restaurant en ook de wegenbelasting veel voordeliger. Maar ook een kop koffie in een bar of parkeren is een stuk goedkoper.
Ook dichterbij huis, in Europa, zijn antibiotica zonder recept te koop, bijvoorbeeld in Spanje of Italië.
Overwinteren in Spanje aan de Costa Blanca, de Costa Brava en de Costa del Sol is populair, maar ook de overige gebieden van Spanje, zoals de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura komen steeds meer in trek.
Het gemiddelde Spaanse pensioen ligt op 1.193,81 euro bruto per maand. Het onderzoeksbureau vond uit dat de kosten voor Spaanse pensioenen 3% gestegen zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment gaat het om een totaalbedrag van 10,2 miljard euro.
Spanje kent landelijk gezien geen bijstandsuitkering en heeft in principe alleen werkloosheidsuitkeringen en diverse andere uitkering maar daarbij dient men aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Lukt dat niet of stopt een uitkering dan ontvang je in Spanje niets meer (over het algemeen).
Om in aanmerking voor een werkloosheidsvergoeding in Spanje te komen moet men werkloos zijn en een bijdrage aan de sociale zekerheid betaald hebben. Het bedrag dat men kan krijgen is afhankelijk van de periode dat men gewerkt heeft. Het Spaans organisme voor de werkloosheid is Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).