Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.
Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
In de vriezer kun je curry ongeveer 2 maanden bewaren. Als je de curry na het invriezen wil gebruiken moet je wel rekening houden met het ontdooien, het beste is om het een paar uur voordat je het wil eten eerst in de koelkast te zetten en daarna pas op te warmen. Zo loopt de temperatuur van het eten langzaam af.
Enkele populaire gerechten en sauzen met kokosmelk zijn: kerry-kokossaus, groene curry, Daging Rendang, broccoli en pompoensoep. Na het bereiden van een maaltijd blijft er wel eens wat kokosmelk over. Maar kun je kokosmelk invriezen? Absoluut!
In de meeste gevallen is het geen enkel probleem en kun je het enkele maanden ingevroren bewaren. Kun je rijst met kip invriezen? Dat is mogelijk.
Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Kliekjes curry kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Let op: hanteer een maximale (constante) temperatuur van 7°C graden.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Na opening, 3 mnd houdbaar in koelkast.
Absoluut! Het beste is om de nasi en kip separaat in te vriezen voor langere houdbaarheid. Rauwe kip kun je tot maximaal 9 maanden invriezen en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. Met name het invriezen van kip vereist de nodige aandacht om bacteriën als ESBL, Salmonella en listeria bacterie te voorkomen.
Hoe lang kun je curry bewaren? Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
De currypasta's kunt u tien dagen in de koelkast bewaren, maar u kunt ze ook invriezen. Doe dit dan het liefst in kleine porties die u in één keer gebruikt, dit kan bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.
Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Roomsaus in vriezer: hoe lang houdbaar? Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Pompoensoep met kokosmelk invriezen
Deze soep kun je heel goed invriezen. Gebruik kleine bakjes als je zo af en toe soep als tussendoortje wilt eten. Altijd makkelijk om iets in de vriezer te hebben staan!
Een curry is een gerecht wat je gemakkelijk van te voren kunt maken. Ideaal als je eters krijgt! Je kan een kant en klare curry pasta gebruiken, maar het zelf maken van een pasta is ook erg makkelijk.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Currypasta invriezen is ideaal. Wat je nodig hebt zijn een paar superkleine diepvriesbakjes (circa 50-75 milliliter). Daar passen wel twee eetlepels currypasta in, maar zorg ook voor bakje(s) met één eetlepel – vooral als je van niet te pittig houdt.
Je kan de curry opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 5-8 minuten. Of bedek het vlees met magnetronfolie en verwarm ca. 3-4 minuten op 600 Watt in de magnetron. Je kan de curry ook opwarmen in een pannetje op middelhoog vuur.
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Doe de bevroren rijst in een afgesloten plastic zakje en leg dat vervolgens in een bak of pan met koud water. Zo is het vaak na een half uurtje al te gebruiken! Hoe vaak kun je rijst opnieuw opwarmen? Er wordt aangeraden rijst maximaal 1 keer opnieuw te verwarmen.