QWERTY wordt in veel landen gebruikt. Onder andere in NL en de US. Maar in vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. In Nederland wordt eigenlijk altijd het QWERTY-NL toetsenbord gebruikt.
Hele wereld gebruikt qwerty-toetsenbord behalve Belgen en Fransen.
In de Duitstalige landen en een aantal landen van het voormalige Oostblok worden toetsenborden met een QWERTZ-indeling gebruikt. In Nederland en vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. Er zijn twee varianten van het azertytoetsenbord: de Franse en de Belgische.
QWERTY is de standaard-toetsenbordindeling in verreweg de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt. De qwerty-indeling die in Nederland veruit het meeste voorkomt, is de Amerikaanse.
Het toetsenbord dat veelal in Duitsland wordt gebruikt is het QWERTZ toetsenbord. Het grote verschil met een Qwerty toetsenbord is dat de Y en de Z zijn omgewisseld. Een verder groot detail aan het toetsenbord is dat het Qwertz toetsenbord de letters ö, ü, ä en ß op het toetsenbord heeft staan.
In Nederland wordt de QWERTY toetsenbord-indeling gebruikt, in België voornamelijk de AZERTY toetsenbord-indeling. Onderling verschillen de plaatsen van de toetsenbord. Als je gewend bent een qwerty toetsenbord te gebruiken, wordt het lastig typen op een azerty toetsenbord.
Toetsenborden met een AZERTY indeling worden onder meer in België en Frankrijk gebruikt. Dit toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van de veel gebruikte QWERTY indeling.
QWERTY wordt in veel landen gebruikt. Onder andere in NL en de US. Maar in vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. In Nederland wordt eigenlijk altijd het QWERTY-NL toetsenbord gebruikt.
De volgorde van de toetsen op een toetsenbord kan per land verschillen. In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt. AZERTY is de indeling die gebruikt wordt in België.
Het belangrijkste verschil tussen het Qwerty en het Qwertz toetsenbord is dat de Z en de Y toetsen zijn omgewisseld. Dit is gedaan omdat de Z veel vaker gebruikt wordt dan de letter Y in het Duits. De letter Y komt alleen voor in Duitse woorden die zijn overgenomen uit andere talen.
Azerty is alleen gangbaar in België, Frankrijk en enkele Afrikaanse landen. Maar waarom zijn we het niet internationaal eens over de posities van de a, q, w en z? Als je bekijkt welke landen een uitzonderlijke toetsenbordindeling gebruiken, dan kan je afleiden wat het heikele punt is: taal.
De Mac zo instellen dat je in een andere taal kunt schrijven
Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeeminstellingen' en klik op 'Toetsenbord' in de navigatiekolom. (Mogelijk moet je omlaag scrollen.) Ga naar 'Tekstinvoer' aan de rechterkant en klik op 'Wijzig'.
“Het eerste QWERTY-toetsenbord is ongeveer 150 jaar geleden ontstaan”, vertelt Dominique Deckmyn, IT-journalist bij De Standaard. “Dat loopt gelijk met het ontstaan van de eerste typmachines. Om te voorkomen dat de hamertjes in elkaar verstrikt zouden raken, kwam er de QWERTY-volgorde als oplossing.”
Dit type verschilt op meerdere punten van de Nederlandse versie. Allereerst zijn de Q en A omgewisseld en is de M een rij omhooggeschoven. Daarnaast zijn de W en de Z ook gewisseld. Bovendien bevinden speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken zich op andere plaatsen.
Het Engelse toetsenbord zoals wij hem aanbieden bezit ook de 'Qwerty' indeling, net zoals het toetsenbord met de Nederlandse indeling. De grootste verschillen tussen dit toetsenbord en die met de Nederlandse indeling zijn te vinden in de grootte van de 'enter' en 'shift' toets.
Spaans toetsenbord. Het QWERTY systeem wordt ook gebruikt bij de Spaanse toetsenborden maar er wordt een letter toegevoegd, te weten de Ñ die veel gebruikt wordt in de Spaanse taal.
Dit type is voornamelijk te herkennen aan een horizontale Enter/Return toets. Verder zit er een bredere Shift toets op en bevindt de Backslash zich rechtsboven de Enter toets. Het Nederlandse toetsenbord lijkt voor het overgrote deel op het internationale US toetsenbord.
Toetsenborden met een QWERTZ indeling worden gebruikt in Duitsland. Bij dit toetsenbord zijn de Z en Y omgewisseld. Dit komt omdat de letter Z in het Duits veel vaker gebruikt wordt dan de letter Y.
QWERTZ: in het Duitse taalgebied en aangrenzende landen zijn Z en Y verwisseld en letters als Ä, Ö, Ü, ß toegevoegd. AZERTY: in Frankrijk en België zijn QW en AZ verwisseld en bevindt M zich rechts van de L. Cijfers worden getypt met de hoofdlettertoets, want daaronder zitten letters met accenten: é, è, à enz.
Een QWERTY toetsenbord is ontworpen voor de Engelse taal. Met een AZERTY toetsenbord typ je makkelijker Franse teksten.
Op zowel Windows- als Apple-apparaten maak je het apenstaartjes-teken normaal gesproken door 'Shift + 2' in te drukken op je toetsenbord.
Behalve QWERTY (Nederlandse toetsenborden) zijn er nog enkele andere toetsenbordindelingen, bijvoorbeeld: AZERTY in Frankrijk en België, ook wel AZERTY-klavier genoemd. QWERTZ in Duitstalige en een aantal Oost-Europese landen. Dvorak (DSK), bedacht door August Dvorak, omdat het ergonomisch beter zou zijn.