Veel mensen hebben geleerd dat wouden 'fout' is. 'Wouden zijn bossen! ' was een bekende uitroep van schoolmeesters en -juffrouwen als iemand wouden gebruikte. Alleen wilden zou correct zijn.
Voor het enkelvoud zijn wilde en wou allebei correcte verledentijdsvormen. Voor het meervoud is wilden de correcte verledentijdsvorm. In de spreektaal wordt voor het meervoud weleens wouden of wouen gebruikt, maar in verzorgd taalgebruik kunt u die vormen beter vermijden.
ook: wouwen'. Naast wouen is ook nog de vorm wouden mogelijk: met deze spelling is de verledentijdsvorm in de spellinggidsen opgenomen. Weliswaar wordt in wouen een w uitgesproken, maar de spelling wouwen is ook in de weergave van gesproken taal niet gebruikelijk.
Brabantse Wouden is een gebiedscoalitie bestaande uit de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking en de 12 betrokken gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud- ...
Want moet je zeggen 'ik wilde gisteren vroeg naar bed' of 'ik wou gisteren vroeg naar bed'? Deze zinnen zijn allebei goed, maar er is een betekenisverschil. 'Wou' is informeel, 'wilde' is formeler. In schrijftaal heeft 'wilde' de voorkeur, in spreektaal kun je beide varianten hanteren.
Wouden kan verwijzen naar: het meervoud van woud; zie Bos (vegetatie) Friese Wouden, een gebied in de provincie Friesland. Woudendepartement, een departement in de Franse tijd, met als hoofdplaats Luxemburg.
Hij wilt geldt echt als een fout, ook al komt het vaak voor. Het is bijvoorbeeld ook zij wil, men wil, Eva wil, iedereen wil en de klant wil. De derde persoon enkelvoud is bij willen dus anders dan bij bijna alle andere werkwoorden, bijvoorbeeld wensen en hopen.
Het woord wilde staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Conversation. @uitdrukkelijk Van Dale en Witte Boekje geven 'wauw' én 'wow' als varianten. 'Wauw' is NLse spelling, 'wow' Engelse.
Tegenwoordig wordt u niet meer als derde persoon beschouwd maar als tweede persoon enkelvoud, net als jij/je. U wordt dan gecombineerd met de persoonsvorm van de tweede persoon: u hebt. U hebt is dus vergelijkbaar met jij hebt. Bij de keuze tussen u hebt en u heeft kunt u uw eigen voorkeur volgen.
Je zult en je zal zijn allebei correct. De vorm zul(t) is de neutrale vorm in het hele taalgebied: je zult, jij zult, zul je, zul jij. In België is ook de vorm zal neutraal; in Nederland wordt die als informeler beschouwd: je zal, jij zal, zal je, zal jij.
Of moet het zijn: 'De koffie smaakt goed / is lekker'? Met 'De koffie smaakt lekker' is niets mis. 'De koffie smaakt goed' en 'De koffie is lekker' zijn ook goed. Smaken heeft de algemene betekenis 'een bepaalde smaak hebben'.
Wat eet de rode wouw? De rode wouw jaagt op kleine tot middelgrote zoogdieren, tot de grootte van een konijn, en vogels. Ook heet hij insecten en amfibieën. Hij is een echte opportunist, waarbij hij prooien afpakt van andere roofvogels of zich tegoed doet aan aas.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Aas, kleine zoogdieren, vis, kleine tot middelgrote (vaak jonge) vogels, reptielen en amfibieën. Ook afval. In het buitenland vaak te vinden in steden, bij vuilnisbelten en abattoirs e.d. Zoekt voedsel meestal in vrij lage glijvluchten. Pakt vis met poten uit het water, steelt prooien van andere vogels.
Oscar Wilde overleed eind 1900 in Parijs, maar sterven deed hij enkele jaren eerder al in Reading Gaol. Die gevangenis was voor de Ierse toneelschrijver en dichter niets minder dan de hel van Dante. Voor het eerst kan die plek nu bezocht worden, met een expo rond het thema afzondering.
Alle boeken van Oscar Wilde (249 boeken).
Regelmatige werkwoorden
Willen, zullen, mogen en kunnen schrijf je in derde persoon enkelvoud, en dus bij hij, hetzelfde als bij ik. Hij wilt is dus fout, net als de leraar wilt, of mijn zusje wilt. Ik wil naar de stad. Hij wil naar de stad.
Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.
Het werkwoord willen is een van de weinige uitzonderingen op deze regel. Het is wie wil, hij wil, zij wil, niemand wil, Sophie wil en het Nederlandse volk wil. Meer voorbeelden: Wie wil mijn huis kopen?
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.