Wat is de DC/AC-ratio? Dit is de verhouding tussen het totale vermogen aan gelijkstroom (het DC-vermogen) van de zonnepanelen en het vermogen wisselstroom (het AC-vermogen) van de omvormer.
Dit kan je terugvinden op je keuringsverslag. Nominaal AC-vermogen van de omvormer: Dat is het getal dat in de naam van jouw omvormer zit. Heb je een SAJ 1,5K, dan vul je het getal 1,5 in.
Het AC-vermogen is het vermogen van de omvormer(s) van je zonnepanelen. Die omvormers zorgen er simpelweg voor dat de energie die je opwekt via je zonnepanelen (gelijkstroom) compatibel wordt gemaakt met je huishoudtoestellen (wisselstroom). Het AC-vermogen wordt uitgedrukt in kVA (kilovoltampère).
Stel u kunt kiezen uit een omvormer van 4200 Watt en een van 5200 Watt. Dan is de kleinere omvormer te beste keuze. Beide omvormers geven nagenoeg dezelfde opbrengst in kWh, maar de kleinere zal iets goedkoper zijn en werkt efficiënter.
Monofasig mag je maximaal 5 kVA AC-omvormervermogen aansluiten. Meerfasig mag je maximaal 10 kVA AC-omvormervermogen aansluiten (met een maximale spreiding over de verschillende fasen, met een maximale onbalans van 5 kVA per fase)
Een omvormer mag in ieder geval niet te veel aftoppen qua opbrengst, want dan wordt de omvormer te zwaar belast. Kijk niet alleen naar het typenummer van de omvormer. Voorbeeld: De SMA 3000TL heeft een maximaal vermogen van 3200 W. Hier kan je gemakkelijk een installatie van 3300 WP op aansluiten.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh
Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
Opbrengst per Wattpiek in Nederland
Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren.
Het piekvermogen van zonnepanelen is het maximale vermogen dat ze opwekken onder standaard testomstandigheden. Dat is 1.000 Watt per vierkante meter invallend licht bij een paneeltemperatuur van 25 ºC.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu? Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot overspanning, stroomuitval of zelfs tot brand.
Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.
Een zonnepaneel van 400 wattpiek worden verkocht voor 900 euro per stuk, maar er zijn ook panelen die meer dan 2000 euro per paneel paneel kosten.
Om een 2000 Watt omvormer van 24V kortstondig te laten werken, moet de accucapaciteit minimaal 100Ah zijn. Voor langduriger gebruik wordt minimaal 200Ah geadviseerd. Hoe lang kan ik omvormen tot dat de accu leeg is? Dat is afhankelijk van hoeveel Ampère uw apparaat gebruikt en welke capaciteit uw accu heeft.
Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Met 6 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 1862 kWh op. Dat is al bijna de helft van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 6 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus al besparen op jouw energierekening.
Vanaf 2022 is er voor het eerst sinds jaren weer een rechtstreekse premie voor zij die zonnepanelen wensen te plaatsen. Dit is een eenmalige premie tot maximaal 1500 EUR. Ook voor batterijen kan u rekenen op een eenmalige premie tot 3200 EUR.
Vanaf 10.001 kWh tot 50.000 kWh betaald men €0,0515 energiebelasting per kWh. En van 50.001 tot 10.000.000 kWh betaald men €0.0137 energiebelasting per kWh. De belastingtarieven worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.