Toetanchamon trouwde met zijn zuster Achensenhamon en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen. Op ca. 19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn.
Ondanks dat er al 3000 voorwerpen zijn gevonden in het graf van Toetanchamon zijn gevonden, zijn er mogelijk nog veel meer. Sinds enkele jaren zijn Egyptologen namelijk op zoek naar twee verborgen extra kamers in het graf van Toetanchamon.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
Toetanchamon is als farao overigens niet heel erg belangrijk geweest. Hij werd dus vooral bekend vanwege zijn ongeschonden graf vol waardevolle voorwerpen. Toetanchamon werd rond zijn tiende farao en overleed in 1324 voor Christus. Hij was toen ongeveer 19 jaar oud.
Ramses II
Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
En het graf van Toetanchamon is ook te bezoeken hier moet je 10€ meer voor betalen. Je mag in de graven geen foto's maken. Wel kan je een kaart kopen waarmee je wel foto's maken mag.
Toetanchamon lag niet in een piramide maar onder de grond in de vallei der doden. Het was wereldnieuws toen hij gevonden werd! Duizenden mensen van de pers kwamen kijken. Op een gegeven moment was de pers er klaar mee, dat kwam omdat het heel lang duurde voordat ze eindelijk bij de grafkamer waren.
Toetanchamon of Toetanchaton was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton; later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon".
Toetanchamons vloek
Onder hen was de financier van de uitgravingen Lord Carnarvon. In het graf van de jonggestorven farao zouden plakkaten gevonden zijn met de bezwering “Degene die de slaap van de Farao stoort zal met de vleugels van de dood worden aangetast”.
Net als veel historici denkt ook Zahi Hawass dat Akhnaton de vader was van Toetanchamon. Maar hij sluit uit dat Nefertiti, de eerste vrouw van Akhnaton, zijn moeder was. Met Nefertiti kreeg Akhnaton geen zoon, vandaar dat hij trouwde met zijn zuster, vermoedt Hawass.
Herkomst van het Egyptisch goud
De eerste en wellicht de oudste bron van Egyptisch goud lag in de buurt van Koptos. In de Wadi Foachir zijn oude verlaten woonplaatsen voor goudbewerkers gevonden met de resten van minstens 1320 arbeidershutten uit de Ptolemaeïsche tijd (332 – 30 v. Chr.).
19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn. In 1922 is zijn graftombe ontdekt door 2 archeologen. Toetanchamon is zo beroemd geworden omdat zijn dodenmasker nog helemaal intact is gebleven. Het is het enige bekende intacte dodenmasker.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
En dat betekent dat Nefertiti ook nog steeds niet gevonden is. De Britste egyptoloog Nicholas Reeves, en de Egyptische regering, waren er bijna helemaal zeker van: de laatste rustplaats van koningin Nefertiti zou zich bevinden in een geheime ruimte achter de graftombe van farao Toetanchamon.
Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen.
Mummificatieperiode is een periode van 70 dagen waarin het stoffelijk overschot van de farao werd gemummificeerd. Hierna kon de begrafenis plaatsvinden. In het Oude Rijk werden farao's begraven in piramiden. In het Nieuwe Rijk werden de farao's begraven in de Vallei der Koningen, nabij Thebe.
Voor de gemiddelde oude Egyptenaar zou dit iets totaal onwerkelijks zijn, veertig jong vinden en tachtig normaal. In het land van de farao's namelijk lag de levensverwachting voor gewone mensen, zoals boeren en arbeiders, op slechts 20 á 25 jaar.
Cleopatra was de laatste farao van het oude Egypte. Ze regeerde van het jaar 69 voor Christus tot 30 voor Christus. Cleopatra pleegde vermoedelijk zelfmoord toen Caesar Augustus de macht overnam in het oude Egypte.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.