Een paard is een éénmagige herbivoor, wat betekent dat een planteneter is en één maag heeft. Anders dan een koe, die ook van gras leeft. Die heeft wel vier magen! Kenmerkend voor paarden is de relatief kleine maag en de sterk ontwikkelde blinde darm.
De maag van het paard is relatief klein. Het heeft een inhoud van vijf tot vijftien liter en is daarmee net zo groot als de maag van een Deense Dog. De ingang van de paardenmaag is sterk gebogen. Deze bocht heeft de werking van een terugslagventiel.
Dunne darm
Een belangrijk verschil met de vertering van de mens is dat paarden geen galblaas hebben. Gal komt dus rechtstreeks uit de lever. Het is daarom belangrijk dat je omschakelingen in vetgehaltes in je rantsoen geleidelijk aan doorvoert, zodat de lever gewend raakt aan de hogere productie van gal.
Herkauwers zoals koeien, herten en schapen hebben vier magen. Dat is nodig omdat ze alleen gras en andere lastig te verteren planten eten.
Bij de spijsvertering van het paard speelt de lever een grote rol. De lever is het grootste orgaan van het paardenlichaam.
Het grootste deel van het voer zit zo'n 2-6 uur in de maag. Helemaal leeg is de maag zelden, wanneer een paard stopt met eten, wordt het voer ook niet meer zo snel verder getransporteerd naar de darmen. In tegenstelling tot de maag bij een mens, produceert de maag van een paard continu maagzuur.
Paarden zijn planteneters en kunnen alle voedingsstoffen uit planten halen. Ze herkauwen hun voedsel niet en hebben een gedeeltelijk enzymatische spijsvertering. In de maag en dunne darm vindt enzymatische vertering plaats en in de blinde en dikke darm bacteriële fermentatie.
Een koe heeft zeven magen, zei de vos - AT5.
Deze dieren hebben niet 1 maag zoals de mens, maar 4 magen (de pens, netmaag, boekmaag en lebmaag). Deze magen hebben ze nodig, om moeilijk verteerbaar voedsel als planten en grassen, optimaal te kunnen benutten. Hiervoor heeft een herkauwer onder ondere verteringsenzymen, maagzuur en aminozuren tot zijn beschikking.
Plantaardige olie bevat vetten. Vetten geven namelijk veel energie en het paardenlichaam is zeer adequaat in het verteren en gebruiken van plantaardige vetten. De vetten worden verteert in de maag en in de dunne darm. De energie die daarbij vrijkomt wordt verbrand door de spieren.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Tussen de slokdarm en de maag zit nog een kringspier die ervoor zorgt dat het voedsel uit de maag niet terug kan. Daarom is het voor een paard normaal gesproken niet mogelijk om over te geven of te boeren.
Lange darmen
Om zoveel voedsel te kunnen verteren, hebben olifanten een uitgebreid verteringsstelsel . Zo hebben ze hele lange darmen, een enorme blinde darm en een hele grote maag. Het grootste deel van de vertering van de planten vindt plaats in de blinde darm.
Paarden in het wild besteden minimaal 16 uur per dag aan eten. Het is voor het lijf dus niet nuttig om het gal tijdelijk op te slaan, want het moet het overgrote gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Zodoende is de galblaas overbodig en heeft een paard deze dus ook niet.
Een koe heeft er dan ook 4 magen voor. Konijnen pakken dit dus slim aan door gewoon alles twee keer te eten…
Heeft een stier ook 4 magen? Ja, met als belangrijkste maag de zogenaamde pens. Vanuit deze maag kan het rund herkauwen.
Maar over het algemeen eten ze: haring, makreel, sprot, inktvis en wijting. Hoeveel magen heeft een dolfijn? Een dolfijn heeft 4 magen.
Anatomie. De maag van mensen heeft de vorm van een gekromde zak en ligt links boven in de buikholte. De maag grenst aan de lever, de milt, de alvleesklier, het middenrif en voor een gedeelte aan de dikke darm. Afhankelijk van de inhoud en van de houding van het lichaam neemt de maag verschillende vormen aan.
Embed. Een koe eet de hele dag door, wel zo'n 100 kilo gras. Moet je je voorstellen! Om dat allemaal goed te kunnen verteren, heeft de koe vier magen.
Vogelbekdieren hebben geen maag. Het eten gaat direct vanuit de slokdarm naar de darmen. Mannetjes vogelbekdieren hebben een giftige stekel aan de achterpoten waarmee zij zich kunnen verdedigen.
De 4 magen van een koe
Pens – De eerste maag waar het opgegeten gras komt is de Pens. Wanneer een koe gras eet kauwt het dier vrijwel niet. Het gras wordt direct doorgeslikt en komt direct in de pens aan.
De maag van de vinvis is zo groot als een auto. Er past meer dan 1000 kilo krill in. In het maagzuur laat de harde huid van de garnaaltjes snel los. Het zachte vlees kan de vinvis dan verder verteren in zijn darmen.
De staart is kort. Het lichaam is relatief wendbaar, maar bochten nemen ze niet zo makkelijk, ze gaan min of meer haaks de bocht om, ongeveer zoals hazen dat doen. Koeien zijn relatief zwaar gebouwde dieren, die minder hoog op de poten staan dan paarden. De gewrichten van de poten zijn meer gebogen.
Typerend voor kameelachtigen is de gespleten bovenlip. In de bovenkaak zitten geen voortanden. Lama's en alpaca's hebben twee tenen en geen echte hoeven maar een dikke eeltlaag onder hun voeten. Als herkauwers hebben ze geen 4, maar 3 magen.