Kippenvlooien zijn met het blote oog goed zichtbaar. Kippen met vlooien zijn onrustig van de jeuk, en kunnen kale plekken hebben van het schuren en krabben. De vlo is een bloedzuiger en bij een chronische infecties kunnen de lellen en kammen bleek worden door het bloedverlies.
Vlooien zijn erg klein, maar wel waar te nemen met het blote oog. Het zijn kleine, zwarte beestjes die snel kunnen springen. Hiermee springen ze van kip naar kip, waardoor er al snel een plaag ontstaat. Vlooien veroorzaken jeuk, kale plekken, kleine bloedingen, een doffe kam en uiteindelijk zelfs bloedarmoede.
Vlooien hebben grotere gevolgen voor de gezondheid van de kip dan luizen. Ze kunnen ernstige bloedarmoede veroorzaken. Maak het hok grondig schoon en behandel hok en kippen met een middel tegen vlooien. Herhaal dit een paar keer, net zo lang totdat alle vlooieneitjes zijn uitgekomen en bestreden.
Vlooien kunnen namelijk mensen, katten, honden, konijnen en kippen bijten!
Wilde vogels kunnen parasieten bij zich dragen en deze beestjes vervolgens doorgeven aan je kippen. Wanneer wilde vogels neerstrijken in het hok of ren, springen de vlooien, mijten of luizen gemakkelijk over.
Stofzuigen, uitkloppen en kammen
Je kunt misschien niet voorkomen dat jouw huisdieren vlooien meenemen, maar wel dat ze uitgroeien tot een plaag: Door elke dag te stofzuigen en de vloer te dweilen, ruim je eitjes en larven tijdig op. Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Zout. Net als zuiveringszout is gewoon zout ook een goede natuurlijke manier om van vlooien af te komen, in combinatie met stofzuigen. Zout werkt als uitdroger, waardoor het helpt om van volwassen vlooien af te komen.
Donkere plekken in het hok bij naden
Wat je ziet zijn donkere plekken bij naden, hoeken en/of kieren. Dat zijn de plekken waar de luizen overdag in wegkruipen en hun eitjes leggen. De donkere plekken zijn de eitjes die je op een gegeven moment, als het er al te veel zijn, ziet.
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
De geur van azijn zal de vlooien wegjagen, maar niet doden.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Vlooien worden zo'n 2 tot 3 millimeter lang en zijn dus met het blote oog waar te nemen. Ze hebben een roodbruine of bruinzwarte kleur en kruipen of springen in het rond. Ze kunnen dagelijks tot wel 50 eitjes leggen. Die zijn een stuk kleiner met een lengte van slechts een halve millimeter.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Kleinere dieren naar ratio minder knoflook geven. - Vogels: een eetlepel op een kilo eivoer, 2 a 3 keer per week. In het drinkwater; een theelepel per liter water.
Het nachthok schoonmaken
Het kippenhok schoonmaken kun je het beste doen met warm water en zeep. Je kunt beter geen agressieve of chemische schoonmaakproducten gebruiken; deze kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je kippen.
Als een kip last heeft van bloedluizen, krijgt ze jeuk, kan ze lusteloos worden, verward geraken en in het slechtste geval zelfs sterven. Zo ver zullen we het niet laten komen, maar wees dus wel alert.
Maar de vlooien sterven niet en ook de eitjes blijven onaangetast. Zo zijn er nog huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen vlooien, zoals citroensap, afwasmiddel, zout, rozemarijn … Maar veel meer dan symptoombestrijding zijn deze methodes dus niet.
Zoals gezegd houden vlooien niet van azijn. Je kunt voor jouw kat een natuurlijke vlooienspray maken door wat appelazijn in een spuit fles te doen en voorzichtig op de huid van jouw kat te sprayen.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven. Bij temperaturen vanaf 8 graden Celsius leeft e helft van de vlooien 20 dagen of langer.
Knoflook. Knoflook werkt preventief en helpt niet alleen bij de bestrijding van vlooien. Het stimuleert tevens het immuunsysteem, waardoor je hond infecties beter de baas kan. Ook stimuleert verse knoflook de leverfunctie en helpt het lichaam bij het ontgiften op celniveau.
Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Met water alleen kun je vlooien niet doden. Zodra er echter azijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven.
Ze lijken op een made alleen zijn ze iets kleiner met hun 3 tot 5mm. Toch zie je vlooienlarven eigenlijk nooit, omdat ze absoluut niet houden van licht. Ze kruipen weg tussen de naden en kieren van bijvoorbeeld plinten en vloeren. Ze kunnen zelfs diep wegkruipen in vloerbedekking.