Met de naam Boeddha wordt vaak de stichter van het boeddhisme aangeduid: Siddhartha Gautama Boeddha. Het woord Boeddha in de taal Pali omvat de begrippen 'de ontwaakte', 'de verlichte' en 'degene met een allesomvattend inzicht'. De betiteling Boeddha verwijst naar een niveau van ontwaken, maar is beslist geen titel.
Boeddha staat voor ontwaking en verlichting en verwijst ook naar je eigen 'Boeddha natuur'. Dhamma staat voor de leer van het Boeddhisme en verwijst ook naar het eigen pad. Sangha is het symbool voor de gemeenschap van beoefenaren.
Een Boeddha beeld wordt vaak cadeau gegeven, op die manier wens je iemand dus veel geluk toe. Er wordt ook wel eens gezegd dat je een Boeddha nooit voor jezelf mag kopen, dat zou ongeluk brengen, dit schijnt echter een fabel te zijn.
Geluk, gezondheid, voorspoed en liefde
Het is één van de redenen waarom mensen zo'n religieus boeddha beeld willen hebben.” “Boeddha beelden voor de tuin geven uw tuin een oosterse tint. Bovendien zijn boeddha beelden voor in de tuin niet alleen mooie kunstwerken maar hebben ook een uitstraling van rust”.
Als je een boeddha beeld krijgt dan zou je de gever een donatie schuldig zijn. Al is het in de vorm van een bosje bloemen of een ander klein gebaar.
Het is belangrijk dat het gezicht van de boeddha naar de deur kijkt. Zet een boeddha nooit op de grond of in een lage kast, dit is een teken van disrespect. Voor studenten zou het fijn kunnen zijn om de boeddha op hun bureau te plaatsen.
Zijn lange oorlellen duiden op zijn aristocratische afkomst. Er wordt gezegd dat je nog meer geluk zult ontvangen als je hem regelmatig over zijn dikke buik wrijft. De Happy Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Door deze symboliek is deze Boeddha een geliefd cadeau.
Vrouwen werden beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. Een wedergeboorte als man was in deze visie het beste wat een vrouw kon overkomen.
Deel 8: Het achtvoudige pad
De Boeddha legt erin uit hoe je tot een ontwaakt leven komt: door de juiste visie, de juiste intentie, het juiste spreken, het juiste handelen, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, de juiste concentratie en de juiste meditatie.
Dat Budai vaak Boeddha wordt genoemd is niet verwonderlijk. Buddha betekent in het Sanskriet namelijk 'de wakkere' of 'de verlichte', waardoor iedereen die een staat van spirituele verlichting bereikt in principe buddha kan worden genoemd.
Zo ook wanneer je een Boeddha koopt. Het is altijd makkelijk om iets of iemand de schuld te geven, maar een Boeddha brengt geen ongeluk, ook niet als je hem koopt. Er is niets negatiefs aan het Boeddhisme en er is geen enkele monnik die je iets slechts wenst, alleen veel geluk en wijsheid.
Veel mensen krijgen een goed gevoel bij het zien van een boeddhabeeld. Het is een beter idee om je boeddhabeeld in dit geval weg te geven. Men zal je er dankbaar voor zijn!
Het hamsa symbool staat voor kracht in veel verschillende religies. Van gelovigen van het boeddhistische geloof tot joden en moslims uit het Midden-Oosten. De Hamsa hand is door veel mensen gebruikt als het symbool van bescherming, geluk en innerlijke kracht.
Deze liggende Boeddha wordt officieel een Reclining of Nirvana Boeddha genoemd. De Boeddha ligt op zijn rechterzij met zijn hand onder zijn hoofd. Zijn hoofd wijst naar het Noorden. Deze houding geeft aan dat de Boeddha stervende is en zich voorbereid op zijn tocht naar Nirvana.
Bijen zijn sinds de oudheid een symbool van rijkdom, geluk en welvaart. Een bij die op je hand landt, betekent dat er geld onderweg is. Als er een op je hoofd terechtkomt, betekent dit dat het succes van jou zal zijn.
* Zet de boeddha altijd op een hogere plaats zodat hij je huis of kamer kan overzien. Ook moet de boeddha niet omgeven worden door rommeltjes en betekenisloze zaken. Een Boeddhabeeld is niet blij als hij naast je peper-en zoutstelletje moet staan.
Volgens de traditie zijn er vóór Gautama Boeddha nog een aantal andere boeddha's geweest (een zekere lijst noemt 28 boeddha's). Boeddha werd geboren in een hindoeïstische familie.
Zo herken je een Japanse Boeddha
Boeddha zit dan in de lotushouding en heeft de handen gevouwen. Een ander herkenbaar punt is de vaak losjes vallende mantel waarvan de plooien duidelijk zichtbaar zijn en die de borst bloot laat. Ook het bolle knotje op het hoofd zou een typisch Japans kenmerk zijn.
Als je niet kunt begrijpen, kun je niet liefhebben. Dat is de boodschap van de Boeddha. Als bijvoorbeeld een echtgenoot de diepste zorgen of de diepste ver- langens van zijn vrouw niet begrijpt, als hij haar lijden niet be- grijpt, kan hij haar niet op de juiste manier liefhebben. Zonder begrip is liefde onmogelijk.
In het boeddhisme is Tara een vrouwelijke Boeddha van verlichtende wijsheid. Ze heeft 21 verschillende gedaanten in alle kleuren van de regenboog. De bekendste zijn Groene Tara en Witte Tara.
De Chinese lachende boeddha (andere namen: Happy Boeddha of dikbuik Boeddha) Poe Tai Ho Shang. De betekenis van zijn naam is: barmhartige, vriendelijkheid of goedheid. Hij staat symbool voor eeuwig geluk en hij zorgt voor voorspoed, welvaart, rijkdom, goed nieuws, vrolijkheid en vrede.
Het boeddhisme is niet de antistressreligie die het Westen er graag van maakt. Zo mediteren boeddhisten niet om burn-outs te voorkomen, meditatie is onderdeel van een spiritueel pad. Zat boeddhistische monniken mediteren overigens nooit; meditatie is in het Westen veel populairder dan in Azië.”
Volgens de boeddhisten ligt er onder de vele uitingen van het bestaan één ultieme eenheid die alle vormen en processen met elkaar verbind. Dukkha (lijden) ontstaat als er een verschil is tussen deze ultieme eenheid en onze alledaagse kijk op de werkelijkheid.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
Het anker: Het anker is het symbool van hoop bij uitstek. Het kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Jezus als anker: Hij ging ons voor in de dood. Daar is Hij symbolisch het anker, net zoals bergbeklimmers een anker gebruiken.