Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit 'echte Nederlanders'. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft één en meestal meer buitenlandse voorouders.
De bevolking van Nederland bestaat uit 17.280.397 (2020) inwoners. Zij is in de laatste anderhalve eeuw meer dan vervijfvoudigd. Naar verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het aantal inwoners groeien tot 18 miljoen in het jaar 2024 en 19 miljoen in het jaar 2034.
Nederland is met zijn zestien miljoen inwoners het dichtstbevolkte[1] land van Europa. Van de zestien miljoen inwoners zijn er meer dan drie miljoen niet van Nederlandse afkomst. Iets meer dan de helft van hen, 1,7 miljoen mensen, is afkomstig uit een niet-westers land.
Van de 16,8 miljoen mensen in Nederland is 11,7 procent 'niet-Westerse allochtoon', 9,4 procent 'Westerse allochtoon' en 78,9 procent 'autochtoon'. Het CBS definieert Westerse allochtonen als mensen met een herkomst uit Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan.
Syrië en Eritrea zijn de belangrijkste herkomstlanden.Verder komen veel vluchtelingen uit Afghanistan, Irak, Iran en Somalië. Zodra asielzoekers zich hebben ingeschreven bij een gemeente tellen ze als geïmmigreerde inwoner van Nederland.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
Van alle in Nederland wonende personen van Surinaamse herkomst is 48 procent ook hier geboren. Eind jaren '70 was dat aandeel nog een op vijf. Het aantal Surinamers van de tweede generatie nam in vier decennia gestaag toe, terwijl de eerste generatie sinds het begin van de jaren '90 weinig meer groeide.
Aantal in nieuw rapport Rekenkamer is hoger dan cijfers ministerie omdat digitale vaardigheden worden meegerekend. Nederland telt 2,5 miljoen mensen die de taal onvoldoende machtig zijn.
Nederland is met bijna 17 miljoen inwoners nog lang niet vol. We kunnen doorgroeien tot hier 485 miljoen mensen wonen. Bij de berekening zijn we uitgegaan van het dichtstbevolkte stukje land ter wereld, Macau. Op elke vierkante kilometer Nederland wonen gemiddeld 450 mensen.
In 2022 vragen 35.535 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is een stijging van 10.849 ten opzichte van 2021, toen 24.686 mensen bescherming zochten. Een derde van de asielaanvragen is van Syriërs, daarna zijn de grootste groepen Afghanen en Turken met allebei ongeveer 8% van het totaal.
Gemiddeld wordt circa 3% van de bedden in azc's bezet door asielzoekers uit veilige landen die in afwachting zijn van hun proces. In 2023 zaten er er tot en met juni bijna 2.000 asielzoekers op enige moment in de asielopvang. Hiervan zijn er ruim 1.1000 weer vertrokken.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Marokkanen 39 procent werkloos
Marokkaanse jongeren spannen de kroon met een werkloosheidspercentage van 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Surinaamse en Antilliaanse jongeren komen op 27 procent uit.
Hij is van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Almelo. Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders.
Bevolking | Regionaal | Migratieachtergrond
Zij zijn als migrant naar Nederland gekomen. Tweederde van deze migranten (1,7 miljoen mensen) heeft een Buiten-Europese herkomst ( CBS 2023 CBS, Hoeveel inwoners hebben een herkomst buiten Nederland, Heerlen (2023)).
' Volgens officiële schattingen zitten wereldwijd 27.850 Marokkanen vast.
Van de 395 mensen die nu in vreemdelingendetentie zitten, zijn er 203 Marokkaan. Van der Burg weet niet hoeveel van de 203 Marokkanen in detentie er op korte termijn kunnen worden uitgezet, maar beloofde de Kamer daarover op korte termijn te rapporteren.
76 cent per uur
Gevangenen verdienen met hun werkzaamheden een basisloon van 76 eurocent per uur en krijgen wekelijks uitbetaald. Ze zijn 'in dienst' van In-Made (van het Engelse woord inmate dat gedetineerde betekent).
Van de niet-westerse allochtonen in de beroepsbevolking zijn Marokkanen met 18,2 procent het vaakst werkloos. Met 17,0 procent is de werkloosheid ook onder Antillianen relatief hoog.
Marokko is na Egypte en Algerije het volkrijkste land in de Arabische wereld. Behalve de 36 miljoen Marokkanen in Marokko zijn er grote groepen mensen van Marokkaanse komaf in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België en Israël.
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.