'Er bestaan ook heel zoete en heel zoute zeeën. De Baltische Zee heeft bijvoorbeeld maar zes gram zout per liter water. Dat komt doordat de Baltische Zee nogal afgesloten is van de oceanen. Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen.
Het noorden van de Botnische Golf kan zelfs zoet worden genoemd. In de Noordzee schommelt het zoutgehalte tussen 34‰ en 35‰. Vlak onder de kusten - waar grote rivieren zoet water in de zee brengen - is het zoutgehalte lager. Voor de Belgische kust bedraagt de saliniteit van west naar oost van ongeveer 34‰ tot 31‰.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Je zou het niet zeggen, maar dat de zee zout is, hebben we te danken aan het water uit rivieren. Dat rivierwater mag je dan ook eigenlijk niet zoet noemen. In elke liter zeewater zit ongeveer 35 gram zout, dat is vergelijkbaar met 3 afgestreken eetlepels keukenzout.
Een deel van het zout in de zee is 'afslijtsel' van bergen. Water dat uit de hemel valt, stroomt via beken en rivieren weer naar zee. Onderweg lossen er allerlei mineralen op in het water. Die ionen (geladen deeltjes) worden meegesleept in rivieren en komen uiteindelijk in de oceanen terecht.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
'Een van de redenen is dat op de bodem van de oceaan het zeewater de aardkorst binnenstroomt via spleten. In de aardkorst is het vulkanisch en heel warm en daar lossen mineralen op in dat zeewater. Daar wordt dat water heel erg zout van.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.
Traditioneel wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen zoet (minder dan 150 mg Cl-/l), brak (tussen 150 en 1000 mg Cl-/l) en zout grondwater (meer dan 1000 mg Cl-/l).
In normaal zeewater tref je maar 3% mineralen aan waarbij de rest zout is. Bij Dode Zeezout ligt dit aantal op maar liefst op 27%. Mineralen zoals magnesium, calcium, kalium en natuurlijk zout/natrium. Er zit met name een hoge hoeveelheid magnesiumchloride in.
Gevaarlijk stil
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Blauw dringt het beste door in het zeewater
Van alle kleuren is rood het minst sterk, waardoor deze kleur als eerste door het water opgenomen wordt. Blauw dringt juist tot heel diep door in de zee en wordt goed door het water gereflecteerd. Daardoor zie je een blauwe zee en geen rode zee.
De Zwarte Zee is als binnenzee bijzonder gevoelig voor vervuiling. Haar stroomgebied is relatief groot, 4,4 maal de oppervlakte van de zee zelf, in vergelijking met gemiddeld 0,4 voor de wereldzee, en de kust en de oevers van de grote rivieren die erin uitmonden, zijn dichtbevolkt.
Drinkwater is afkomstig van ontzilt zeewater geproduceerd in een 12-tal elektriciteitscentrales, gespreid over de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten.
Destillatie is dé klassieke methode voor ontzil- ting. Men laat zeewater verdampen onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen zoals zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Voordelen van zeewater voor de huid
Het zeewater verdient de voorkeur boven chemische middeltjes, die te agressief kunnen zijn voor de huid en daardoor sneller littekens veroorzaken. De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Zoetwater is water dat minimale hoeveelheden zout bevat.
Hiermee onderscheidt het zoete water zich van zoutwater. Zoetwater heeft zijn oorsprong in neerslag, zoals regen en sneeuw. Het stoomt via rivieren, beken en het grondwater richting de zee.
Zoet of zout water
Zoet water heeft zijn oorsprong in neerslag en is in Nederland te vinden in grondwater, beken en rivieren. Zoet water komt veel minder voor dan zout water, in totaal bestaat slechts 3% van al het water op aarde uit zoet water. Zoet water is dus schaars.
Zoet water is eigenlijk gewoon water waarin (bijna) geen zout is opgelost. Dit komt voor bij meren, rivieren, plassen. Het ontstaat door regenval en andere neerslag (sneeuw, smeltwater). Regen is water dat eerst is verdampt vanuit de zee, en daarna in een wolk is samengebracht.
Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
Ga eens naar het strand vlakbij de zee. Zeewater kan namelijk prettig zijn voor mensen met eczeem. Zeewater zorgt met het hoge zoutgehalte voor een desinfecterende werking. Dat voelt uiteindelijk prettig aan en zorgt voor het uitblijven van jeuk.
Zeewater bevat heel wat heilzame stoffen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Zo zit het boordevol vitaminen, spoorelementen en mineralen zoals jodium, kalium, calcium en magnesium. Een duik in de zee zorgt ervoor dat die gezonde stoffen worden opgenomen via je huid.
Ons water zit dus vol met goede bacteriën die kunnen sterven. Als u het water belucht, heeft het een onbeperkte houdbaarheid (bij voorkeur zo donker mogelijk vanwege de vorming van algen).
Samen bevatten alle oceanen op aarde zo'n 1,332 miljard kubieke kilometer water. Dat is 1,332 triljard of 1 332 000 000 000 000 000 000 liter! Oceaanwater bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50 000 000 miljard ton.
In 1 liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout (dat zijn ongeveer drie eetlepels). Reële waarden variëren van 10 g/l in de poolgebieden tot 50 g/l in de tropen.