Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner. Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Zorg allereerst voor wat vers fruit: witte druiven of dunne plakjes appel of peer, bijvoorbeeld. Minder standaard, maar ook goed te combineren met kaas: granaatappelpitten, meloen en aardbeien. Gedroogd fruit mag ook; ga dan voor vijgen, abrikozen en pruimen.
Vind jij het leuk om een meergangendiner voor gasten te maken die ook van kaas houden, dan is dit een supermakkelijk nagerecht omdat je er niet veel voor hoeft te doen.
In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
Gebruik een mooie houten plank om de kaas op te leggen. Kies minimaal drie verschillende kaassoorten, het lekkerst is dat ze qua kleur, smaak en structuur verschillend zijn. Reken ongeveer 100-150 gram kaas per persoon.
Verwen ook het oog. En versier je plank gerust met noten en/of vers en gedroogd fruit. Aardbeiden zijn bijvoorbeeld een goede zoete combinatie bij je kazen.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Kaas is niet alleen een bron van calcium, maar ook rijk aan eiwit en dat is belangrijk voor de opbouw van je spieren en je spierkracht.
Kaas bevat helaas geen vezels en weinig onverzadigde vetten. Gelukkig hebben wij daar wat op gevonden: 'De verantwoorde kaasplank'. We combineren heerlijke kazen met groente, fruit en noten. Deze voegen naast een hele lading vitamines en mineralen hun portie vezels en onverzadigde vetten toe.
Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden. De vruchtjes karameliseren dan en het stofje wat de gisting veroorzaak is er dan uit.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Maar het is hartstikke zoet, dus is het wel zo gezond? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet zo gezond als je misschien zou denken. Ongezond is het ook niet, maar het bestaat wel voor de helft uit suiker. Dit is iets minder suiker dan in jam zit (daar zit gemiddeld 60 procent suiker in).
Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Vergeet ook niet om wat noten te voorzien.
Een milde kaas is een kaas die zich tussen romige en een scherpe pittige kaas bevindt. De smaak is een goede balans tussen een zachte romige kaas en een scherpe pikante kaas.