Kun je een gaatje zien of voelen? Het eerste stadium waarbij tandbederf en dus een gaatje ontstaat, is niet voelbaar omdat er nog geen zenuwen geprikkeld worden. Een beginnend gaatje is wel te herkennen aan een donker of wit plekje op een tand of kies.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Een beginnend gaatje is vaak pijnloos en merkt u dus niet snel zelf op. Is het gaatje in een vergevorderd stadium, dan kunnen uw tanden of kiezen gevoelig worden of irritaties geven bij het eten of drinken.
Het antwoord op de vraag of het pijn doet als je een gaatje in een kies hebt, is ja en nee. Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang. Heb je een heel groot gaatje, dan kan het langere tijd pijn doen. Als je tand gevoelig is voor kou, warmte of zoetigheid, dan kan er een probleem zijn met die specifieke tand.
In de meeste gevallen gaat het om een zeurende, stekende of kloppende pijn die met de tijd erger wordt. Het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen is vaak gevoelig.
Oorzaak: gaatjes of cariës
Vaak ontstaat dit in de groeven van tanden en kiezen. Bekende verschijnselen van gaatjes zijn pijn bij het eten van zoetigheid of zuur voedsel, pijn bij warmte en kou. Wanneer een gaatje niet behandeld wordt dan kan dit tot kiespijn of een wortelpuntontsteking leiden.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden.
Dit is gedaan door een stukje tandvlees los te maken en dit daarna over het gaatje te hechten. Het gaatje zal nu vanzelf dichtgroeien. Dit duurt ongeveer 10 dagen. Het bot boven de wortels van de tanden of kiezen in de bovenkaak kan soms heel dun zijn.
Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken.
Donkere vlekken op de tanden worden vaak veroorzaakt door voeding.Sommige dranken en voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die het glazuur na verloop van tijd doen verkleuren. Hiertoe behoren rode wijn, koffie, thee, snoep en voedingsmiddelen met chemische kleurstoffen, fruitsappen met kleurstoffen en zoethout.
Doet een gaatje vullen pijn? Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen.Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving.
Brandende tong en ziektes van de tanden en het tandvlees
Onbehandelde gaatjes kunnen niet alleen kiespijn veroorzaken, maar is ook verantwoordelijk voor de stekende tong. Bovendien zorgt de aanwezigheid van ontstekingen, waaronder de parodontitis (tandvleesontsteking) voor een onaangenaam branderig gevoel in de mond.
Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit. Volgens de meest recente cijfers heeft tachtig procent van de volwassen Nederlanders een of meer gaatjes. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om die bedorven tanden te voorkomen.
Een beginnend gaatje kan zichzelf herstellen als je goed voor je tanden zorgt. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride en reinig dagelijks goed je tanden. Ook een gezond voedingspatroon kan gaatjes helpen voorkomen.
Hoe lang het duurt voordat een gaatje zich ontwikkelt, hangt af van de persoon en zijn mondhygiëne. Een gaatje kan enige tijd " stilstaan " en dan plotseling sneller tot in het hart van de tand doorgroeien.
Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Het ontstaan van een gaatje kan op alle leeftijden voorkomen.
U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.
In het kraakbeen moet de oorbel op zijn minst 12 weken voortdurend in het oor blijven zitten. Na 8 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel.
U wordt lokaal verdoofd tijdens de behandeling, het enige ongemak dat u ervaart is de verdoving. De behandeling doet daardoor geen pijn en de verdoving werkt enkele uren.
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.