Wifi-bandbreedte Je kunt bij 2.4 GHz kiezen voor 10, 20 en 40 MHz, bij 5 GHz kun je ook uit 80 MHz kiezen. Hoe lager dit getal, hoe minder bandbreedte en hoe minder snel je verbinding. Daar staat tegenover dat de verbinding stabieler is. Je apparaat ontvangt namelijk minder ruis op 20 MHz dan op bijvoorbeeld 80 MHz.
Megahertz: de bandbreedte van je netwerkkabel
Want dat is waar 'Mhz' voor staat: Megahertz, in de volksmond ook wel bandbreedte genoemd. Deze Megahertz heeft invloed op de snelheid van de dataverwerking, dus veel mensen kijken ook hier naar bij het aanschaffen van hun kabel.
Gebruik niet het default kanaal
In het beste geval zoekt de router zelf steeds naar de optimale kanalen, maar vaak loont het de moeite periodiek het gebruik van de verschillende kanalen te analyseren. Kanaal 1, 6 en 11 zijn de beste wifi-kanalen omdat deze elkaar niet overlappen.
Op 5GHz hoef je hier geen rekening mee houden, want daar overlappen de kanalen niet. Het is hier echter wel aan te raden om alleen kanalen 36, 40, 44 of 48 te gebruiken. De andere kanalen zijn zogeheten DFS-kanalen en worden gedeeld met onder andere weerradars.
5 GHz, meer snelheid, minder bereik
Er zijn minder apparaten actief op 5 GHz en de band is veel minder gevoelig voor storingen. Een nadeel is dan weer dat het bereik van deze frequentie kleiner is. Wil je op zolder of in de tuin fatsoenlijk draadloos internetten, dan heb je misschien toch die oude 2,4 GHz nodig.
De belangrijkste verschillen tussen draadloze frequenties zijn het bereik (bereik) en de bandbreedte (snelheid) die de banden bieden. De 2,4 GHz-band biedt de meeste dekking, maar verzendt gegevens met lagere snelheden.De 5 GHz-band biedt minder dekking, maar verzendt gegevens met hogere snelheden.
De beste oplossing om het WiFi-bereik in huis te verbeteren, is om één of meerdere access points bekabeld op je router aan te sluiten. Voorwaarde hierbij is dat bekabeling aanleggen mogelijk is. Het voordeel van access points is dat ze een stabiele bekabelde verbinding hebben.
Wi-Fi 6 is de nieuwste en snelste draadloze technologie, met belangrijke verbeteringen ten opzichte van Wi-Fi 5. Het biedt een hogere doorvoer, kan meerdere clients tegelijk bedienen en werkt als bewegingsmelder in smarthomes.
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staat meer informatie over welke frequenties 5G gaat gebruiken.
De megahertz is een tot het SI behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool MHz. Een megahertz is gelijk aan 106 Hz, ofwel 1 000 000 hertz. De frequentie van radiozenders op de korte golf en FM en van televisiezenders wordt meestal in megahertz opgegeven.
Wifi gebruikt twee licentievrije frequenties, namelijk 2,4 GHz en 5 GHz. De eerste is het langst in gebruik en daardoor ook het drukst bezet, niet alleen door wifi-apparatuur maar ook door andere 'industrial, scientific and medical' ofwel ism-apparatuur.
Bandbreedte is de hoeveelheid data die je tegelijkertijd via je internetverbinding kunt versturen en ontvangen. Het bepaalt hoe snel een site laadt, hoe snel je een video verstuurt en hoe lang het duurt om een groot bestand uit de cloud te downloaden.
Hoe test je: snelheidstests in je browser
De snelste en eenvoudigste manier om je WiFi-snelheden te meten is met behulp van een gratis test in je browser, zoals de test die aangeboden wordt door het bedrijf OOKLA op Speedtest.net.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Als het wifi-signaal zwak is kan het zijn dat het apparaat te ver weg is van de router of dat er obstakels tussen staan. Verplaats jouw telefoon of tablet dichterbij de router of verplaats mogelijke obstakels en controleer de signaalsterkte opnieuw.
Een sterk netwerk komt tot ongeveer -40 tot hooguit -30. Meer signaal is niet nodig. Een zeer zwak netwerk ligt rond de -80 tot -90 dB. wifi werkt goed vanaf ongeveer 30 dB.
Een WiFi Versterker biedt uitkomst wanneer het draadloze internet signaal van een router niet door het hele huis of kantoor ontvangen kan worden. Het maximale bereik verschilt per type router, maar komt veelal neer op 10 tot 15 meter.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In tegenstelling tot de oudere WiFi-standaarden werkt WiFi 6 op zowel de 2,4GHz frequentie als de 5GHz frequentie. Hierdoor zijn het bereik en de reactiesnelheid bij 11ax verbeterd. Op 2,4GHz is namelijk een groter bereik te realiseren, terwijl op 5GHz een hogere snelheid te behalen valt.
Met andere woorden, als u een lagere frequentie gebruikt zoals de 2,4 GHz band, zal de afstand die het kan dekken groter zijn dan dat van de 5 GHz band. Het wordt aangeraden de 2,4 GHz band te selecteren als u computers gebruikt om internettoegang te krijgen voor browsen en e-mail.
Wifi 6 zorgt ervoor dat u met meer apparaten tegelijk online bent.Zonder dat de wifi instabiel wordt. Dat kan doordat apparaten met Wifi 6 niet constant een volledig wifi-kanaal bezet houden. Ze gebruiken alleen de bandbreedte die nodig is.