Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Rode bessen zijn supergezond!
Rode bessen zijn namelijk rijk aan vezelstoffen en vitamine C én caloriearm.
Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren. Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast.
Gezonde aalbessen en kruisbessen
De rode bessen nog net iets meer dan de witte. Aalbessen zouden helpen bij diabetes, hartziekten en reuma. Ook bij een lage bloeddruk, spijsverteringsproblemen en galproblemen zouden ze een positieve werking hebben. En dat niet alleen, aalbessen geven je ook nog eens een stralende huid.
Het eten van de bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het pas in een detox-dieet.
De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum). De witte bes behoort ook tot de aalbes, zodat er - behoudens de kleur van de bessen - eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Vooral aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Per 100 g brengen ze 40 tot 82 % (zwarte bessen zelfs 250 %) aan van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C (60 mg per dag). Elke zomervrucht heeft zijn eigen smaak maar ook zijn unieke samenstelling.
Blauwe bessen verlagen de bloeddruk, helpen bij voorkomen van hartziektes, ondersteunen het behoud van hersenfuncties en is effectief bij het bestrijden van urineweginfecties. Het is dus niet voor niets dat de blauwe bes ook wel 'superfood' wordt genoemd. Nog meer reden dus om vaak te genieten van dit stukje fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak, in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Rode bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Omdat aalbessen ook een grotere hoeveelheid ijzer bevatten dan ander fruit, ongeveer 1 mg per 100 gram, gaan ze ijzertekort tegen. IJzer bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt ervoor dat het lichaam voldoende zuurstof krijgt. Aalbessen bevatten ook kalium; 238 mg per 100 gram bessen.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Zuurstoftekort ontstaat door verkalking van de slagaders in de benen, en dat komt bij diabetes nogal eens voor. De bekendste klacht is krampende pijn in de kuit die optreedt bij lopen en snel verdwijnt bij rust. Dat wordt etalagebenen genoemd. Zenuwpijn treedt juist op in rust en verbetert vaak bij lopen.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Aalbessen bereiden & bewaren
Je kunt ze ook invriezen: leg de aalbessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden.
In de zomer kun je je tegoed doen aan lekker sappige rode bessen, ook wel aalbessen genoemd. Ze bevatten nauwelijks calorieën en hebben een heerlijk friszure smaak. Ze zijn rijk aan vitamine B1 en C. Daarnaast bevatten ze veel ijzer en koper.
Je kunt ze natuurlijk gewoon uit het vuistje eten, maar ook in een schaaltje yoghurt of in een fruitsalade zijn ze heerlijk. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er jam van of gebruik ze als topping op crêpes of pannenkoeken.