Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is.
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.
Linnen wordt gemaakt uit vezels van de vlasplant. Ook linnen heeft een groot vochtopnemend vermogen. Linnen voelt net wat koeler aan dan katoen en is iets sterker.
Linnen kreukt erg snel, maar is ook sterker: ongeveer drie keer zo sterk als katoen.
Het proces om linnen te maken is vele malen milieuvriendelijker. Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten.
Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is.
Het fijnste beddengoed is de volgende combinatie: een percal geweven hoeslaken in combinatie met een satijn geweven stof voor je dekbedhoes. Het percal geweven hoeslaken is sterk en kan tegen wrijving. Houd je van glad en glanzend? Dan is satijn een goede keuze.
Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof.
Linnen heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen. Linnen ademt. Hierdoor is het lekker koel in de zomer en warm in de winter. Linnen kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.
Hoewel katoen ook vaak in de winter wordt gebruikt, is linnen een echte zomerstof. Dat komt omdat dit van alle materialen misschien wel de meest koele is. Linnen laat lucht door en neemt heel goed vocht op.
De ideale, lichte zomerstof: linnen
Linnen is voor bloedhete zomers de lekkerste stof.
Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt. Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
Linnen is sterk en duurzaam
Het is veruit de sterkste plantaardige vezel en is tot maar liefst drie keer sterker dan katoen. Dat maakt linnen sowieso al een erg fijn materiaal, omdat het lang mee gaat en daardoor duurzaam is in het gebruik. De productie van linnen is eveneens duurzaam te noemen.
Linnen kan goed in de wasmachine gewassen worden met een wasmiddel wat geen bleek bevat. Wil je de stof zacht(er) of soepeler maken? Dan raden we je aan wat wasverzachter te gebruiken. Gekleurd kan het op 40gr gewassen worden, wit tot 60gr.
Vochtabsorberend. Linnen dekbedovertrekken zijn super absorberend. Een linnen dekbedovertrek kan maar liefst 20% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Daarom is het zo lekker om in de zomer te slapen met linnen.
Kreukels in linnen voorkomen
Linnen kreukt snel, en daarom kun je het beter in een halfvolle trommel wassen. Dit beperkt het aantal kreukels. Is het toch misgegaan? Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt.
Twee sneldrogende stoffen zijn linnen en nylon. De enige twee nadelen hiervan zijn dat linnen in de regen sneller doorschijnt (dus ga vooral niet voor wit), en dat nylon slecht ademt, waardoor je sneller last krijg van zweetluchtjes. Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Na gebruik kan je het linnen het beste wassen op 30 of 40 graden. Gebruik een mild of neutraal wasmiddel zonder chloorhoudende middelen. Hierdoor blijven de kleuren veel mooier! Krachtige wasmiddelen en wasverzachters kunnen de vezels van het linnen aantasten.
Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels. Zitten er heel veel kreukels in? Stop dan een natte sok bij de kleding in de droger.
Als je linnen in de wasmachine stopt, dan is wassen op 40 graden meestal voldoende. Wit linnen mag gewassen worden op 95 graden tenzij het etiket anders vermeldt. Was je linnen met de hand, dan doe je er goed aan het kledingstuk kort te wassen en niet te laten weken.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Zijden beddengoed heeft een spannend imago. Of dat terecht is, weten we niet, maar het klinkt wel decadent. Zijde is glad, heeft een fraaie glans en geleidt warmte slecht, waardoor de stof koel blijft en je 's nachts minder transpireert. Daarom is zijde vooral in warme landen gewild.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.