als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.
Ongedierte en bacteriën tegengaan
Sowieso moet (iets wat veel mensen niet weten en dus ook niet doen) elk nieuw (schuim)matras 72 uur luchten voordat je het bed opmaakt en erop gaat slapen.
Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt. We vinden het belangrijk dat je goed slaapt op je nieuwe matras.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.
Wennen aan uw nieuwe matras
Dat is vervelend, maar dat kan gebeuren natuurlijk. Sterker nog: het is volstrekt normaal. Het lichaam heeft namelijk een tijdje nodig voor de zogenoemde ' houding- correctie periode'; een periode waarin spieren moeten wennen aan het nieuwe matras en de nieuwe manier van slapen.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
Geef het nog even de tijd om te wennen
Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Lage rugpijn tijdens slapen
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn en een verstoorde nachtrust.
In principe is koudschuim veilig. Zeker als het de juiste certificaten heeft (Schadstoff gepruft, CertiPur, en medischien getest). Maar tegenwoordig worden er vaak brandvertragers aan het schuim toegevoegd.
Open de doos aan de bovenkant en haal het matras eruit. Leg het matras op de grond en snij voorzichtig het plastic van het matras. De matras rolt zich nu vanzelf uit. Binnen 24-72 uur neemt het matras zijn uiteindelijke vorm aan.
Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
We raden je aan om je matras iedere maand om te keren. Bij het omkeren van je matras wissel je de kant van het matras waar je op ligt. Leg het matras eerst dwars op je bed en zet het vervolgens op zijn kant.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Door je matras goed te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht ook weer weg kan. Het luchten kun je doen door je beddengoed opengeslagen aan je voeteneinde te laten liggen. Hierdoor kan er voldoende lucht langs het matras en zal deze weer drogen. Het beste kun je je beddengoed zo laten liggen tot je weer gaat slapen.
De gemiddelde prijs van een matras ligt rond de 900 euro. Matrasprijzen variëren echter enorm. Zo zijn er goedkope matrassen die nog geen 100 euro kosten (bv. van Lidl en IKEA), maar ook matrassen waar je duizenden euro's voor neer moet leggen.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.