Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Betonvloer storten op zand met isolatie
Bijvoorbeeld een XPS, EPS of PIR-isolatie. Door isolatie aan te brengen op het zandbed, voorkomt u kou van onderaf. Beton storten we nooit direct op het zand.
Ook een mooie, vlakke tegelvloer is geschikt om beton te gieten. Het is ontzettend belangrijk om na te gaan dat de tegels samen een egaal oppervlak vormen. Vervolgens mogen ook zij opgeruwd worden voor een betere hechting van de gietvloer.
Grindzand is dankzij zijn samenstelling geschikt voor het storten van een vloer. Voor echt constructief beton is het beter om zelf de combinatie van zand (metselzand), grind en cement (Portland) aan te maken, zodat u zeker weet dat u de juiste sterkte bereikt.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Een ander voordeel van betonvloer met wapening op zand is dat je de vloer ook gelijk kunt isoleren en vloerverwarming aan kunt leggen. Een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming is een super energiezuinige combinatie. Beton houdt warmte al lang vast en door de isolatie heb je ook geen warmtevlies van onderaf.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Ophoogzand voor ophogen
Zoals de naam reeds aangeeft is ophoogzand de beste optie voor het opvullen, ophogen en aanvullen van oppervlakten. Ophoogzand ook vaak aangegeven als funderingszand kent een dichte pakking, maar is tegelijkertijd goed doorlaatbaar.
Wat is beton vlinderen? Wanneer het beton gestort en een bepaalde droogtijd achter de rug heeft, is het oppervlak nog vrij ruw. Door het te vlinderen maakt u de vloer (of ander oppervlakte als een werkblad) egaal, verdicht u de toplaag en laat u de toplaag goed hechten aan de bulklaag van het beton.
Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken. Ze komen dan met een cement wagen en kunnen door middel van een slang het beton rechtstreeks op de vloer laten komen.
Als u een terras gaat maken van beton, houd dan een dikte aan van 12 tot 15 cm. Ook nu is het weer afhankelijk van de toepassing. Als ook de auto er overheen moet, kies dan voor 15 cm.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
De dikte van een betonvloer
Houd rekening met een minimale dikte van 7 centimeter als je een betonvloer wilt laten storten. Deze dikte is nodig om een constructief sterke betonvloer te maken en de kans op scheurvorming te verminderen. Deze 7 centimeter is inclusief wapening en vloerverwarming.
Mogelijk is het wel, maar goed is het niet. Er zal geen aanhechting van de nieuwe op de oude beton zijn. De fundering en straks de muren er boven op, kunnen dan gaan scheuren.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.