Het is het beste om appels die zacht zijn of andere fysieke tekenen van bederf vertonen, weg te gooien, omdat opgehoopt vocht onder de schil kan duiden op besmetting met schimmel (5). Kortom: Je kunt meestal zien of een appel slecht begint te worden door zijn uiterlijk te onderzoeken.
Een appel wordt beurs doordat de celwanden van cellen in de vrucht met veel kracht kapot worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een appel laat vallen. De plek op de appel waar de kapotte (dode) cellen zich bevinden wordt zacht en vaak ook bruin.
Het beste kun je gaan voor een zachte appel, die makkelijk uit elkaar valt tijdens het koken. Kies bijvoorbeeld de Goudreinet of de Elstar. Zorg dat je een zoetige appel gebruikt en geen zure.
De appel-achtige vruchten van 3-4 cm doorsnede zijn eetbaar. Het zijn echter andere vruchten dan de grotere handappels die doorgaans verkocht en gegeten worden: dat zijn de vruchten van de veredelde Malus domestica.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Ook de grote variant rijpt sneller dan de kleine. Kijk, voor u er eentje koopt, goed naar bruine plekjes of deukjes in de schil. Een wat rijpere appel is al wat zachter, maar de schil moet er nog goed en glanzend uit zien.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
In principe zijn de wilde appeltjes eetbaar voor mensen - ze zijn alleszins niet giftig - maar hun zure, wrange smaak zal weinigen bekoren. Hun ronde (tot ovalen) vruchten zijn slechts 3 à 4 cm groot en hebben een groengele kleur met soms een lichte blos aan de kant die het meeste zon ontvangt.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Appeltjesdag ter ontgifting van je lijf
Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis. Je lichaam ontgift al de hele dag en nacht, dat doen vooral je lever en je nieren. Als je deze ontgiftende organen wat rust wil geven eet dan niet te veel en te vaak.
Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Ligt een rotte appel bij nog niet aangetast appels, dan zullen deze snel ook rottende plekken kunnen gaan vertonen. Vandaar ook het spreekwoord over een rotte appel. Geschilde appels of appelstukjes kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren. Maar dan wel in een afgedekt bakje.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
De meest gegeten appel in België is de Jonagold. Deze grote, rode, stevige appel staat gekend om zijn zeer sappige vruchtvlees en zoetzure smaak. Deze appelsoort kan je ook lang bewaren.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.